FOTO Autom masakru na Ramble je medzi piatimi zastrelenými v Cambrils, útok mal byť pôvodne ešte horší

NETKY.SK • 18 August 2017, 16:02 • 2 min
FOTO Autom masakru na Ramble je medzi piatimi zastrelenými v Cambrils, útok mal byť pôvodne ešte horší

BARCELONA - Katalánska polícia pripúšťa, že vodič dodávky, ktorá vo štvrtok narážala do ľudí v centre Barcelony, je medzi piatimi osobami zabitými v noci nadnes pri prestrelke v prímorskom letovisku Cambrils. Informoval o tom dnes španielsky denník El País.

slovakia

left justify in out

Polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi v Barcelone a prímorskom letovisku Cambrils zatkla štvrtú podozrivú osobu. Pri týchto útokoch bolo zabitých najmenej 14 ľudí a vyše 100 osôb utrpelo zranenia.

 

Štyroch z piatich predpokladaných teroristov, ktorí boli zlikvidovaní v noci nadnes v meste Cambrils, zastrelil jediný policajt. "Zabiť štyroch ľudí, aj keď ste profesionál, je ťažké," uviedol Trapero s tým, že takýto fakt je ťažké psychicky spracovať. 

 

Traja zo zadržaných sú Maročania, štvrtý je občanom Španielska. Prvého podozrivého polícia španielskych médií zadržala vo štvrtok večer na severe Katalánska v meste Ripoll ležiacom v blízkosti hraníc s Francúzskom.

 

img

Driss O.

 

Ide o muža, ktorý prišiel na policajný komisariát oznámiť krádež svojich dokladov. Ide o Drissa O., ktorého fotografiu zverejnili médiá s tým, že by mohlo ísť o páchateľa útoku. Starosta mesta Ripoll Jordi Munell však pre denník La Vanguardia uviedol, že tento muž nebol vodičom auta, ktoré zrážalo ľudí na rušnej barcelonskej ulici La Rambla.

 

Polícia Drissa O. predbežne zadržala v snahe zistiť, prečo krádež svojich dokladov neoznámil skôr. Predpokladá sa totiž, že doklady mu mohol vziať jeho mladší brat, 18-ročný Moussa, ktorý žije v Barcelone.

 

img

Moussa O.

 

Polícia po Moussovi O. pátra, zatiaľ však nevie, či bol vodičom inkriminovanej dodávky. Druhý podozrivý bol zadržaný vo štvrtok večer v meste Alcanar. Ide o španielskeho občana, narodeného v enkláve Melilla na severe Maroka. Denník La Vanguardia napísal, že ide o muža, ktorý bol zranený pri stredajšom výbuchu v jednom z domov v meste Alcanar, vzdialenom asi 200 kilometrov južne od Barcelony.

 

Tento výbuch, ktorý si vyžiadal jednu obeť a sedem zranených, spôsobilo "nahromadenie plynu" v objekte, uviedol denník El País. Výbuch, ktorý bolo počuť v okruhu niekoľkých kilometrov, spôsobil škody aj na okolitých budovách. Podľa El Paísu sa v dome pri obhliadke našlo asi 20 plynových fliaš s propán-butánom.

 

Útočníci chceli spočiatku vraždiť s kamiónmi

 

Páchatelia štvrtkových útokov totiž spočiatku plánovali spáchať svoje činy pomocou dvoch až troch nákladných áut s nastraženými výbušninami. Spomínaný výbuch v dome, kde kde skladovali výbušniny, však zmaril ich plány a rozhodli sa pre útok autom.

 

Katalánska polícia zistila "jasnú spojitosť" medzi výbuchom v Alcanare a útokom v Barcelone, napísal denník La Vanguardia. Zdroj blízky vyšetrovaniu pripustil, že útočníci možno chceli fľaše so stlačeným plynom použiť aj pri útoku na La Ramble. Polícia pracuje s hypotézou, že existovali dve teroristické bunky s jedným plánom a jedným logistickým zabezpečením.

 

Tretieho podozrivého zadržali dnes ráno v Ripolle, informoval katalánsky minister vnútra Joaquim Forn. Zadržaný je podľa polície osobou, ktorá je zapletená do útokov v Barcelone a Cambrilse. Bližšie podrobnosti o ňom polícia zatiaľ nezverejnila.

 

V meste Ripoll bol dnes, niekoľko hodín po zatknutí tretieho podozrivého, zadržaný aj štvrtý podozrivý. Pri štvrtkovom útoku dodávkou na rušnej promenáde Las Ramblas v centre katalánskej metropoly Barcelona zahynulo najmenej 13 ľudí, jedna žena podľahla dnes skoro ráno zraneniam, ktoré utrpela v letovisku Cambrils, keď tam auto vrážalo do chodcov. Polícia pri tomto útoku smrteľne postrelila päť podozrivých.

 

Zatiaľ nie je známe, či sa vodič bielej dodávky zabíjajúcej v Barcelone nachádza medzi zatknutými alebo usmrtenými podozrivými. Po útoku v Barcelone totiž pešo ušiel a polícia odvtedy po ňom intenzívne pátra.

 

img

 

Nešlo o čin osamelého vlka, ani o útok typu "low cost"

 

Polícia podľa Trapera predpokladá, že teroristický útok v Barcelone a možno aj ďalšie ataky boli pripravované už dlhší čas pred ich vykonaním. Miestom prípravy bol zrejme byt v meste Alcanar, kde v stredu večer došlo k explózii, ktorá "veci urýchlila" a umožnila predísť pripravovanému "atentátu veľkého rozsahu".

 

Zdroje blízke vládnym kruhom v Madride dnes informovali, že doterajšie zistenia polície a zadržanie štyroch podozrivých, ako aj prepojenie na stredajší výbuch v Alcanare vylučujú hypotézu o tom, že barcelonský útok bol činom "osamelého vlka", ako tomu bolo v Berlíne v decembri 2016, keď kamión vrazil do návštevníkov vianočných trhov a 12 z nich usmrtil. Nejde ani o útok typu "low cost". "Išlo zrejme skôr o dobre zorganizovanú operáciu väčšieho rozsahu," uviedli citované zdroje.

 

 

img

 

Obete útokov sú z 34 krajín; medzi zabitými sú aj 2 Taliani

 

Ľudia zabití a zranení pri teroristických útokoch v katalánskych mestách Barcelona a Cambrils pochádzajú z 34 rôznych krajín, oznámili dnes katalánske pohotovostné služby. V krátkej správe na sociálnej sieti uviedli, že ide o predbežné číslo, a nespresnili, koľko z obetí je z ktorej krajiny.

Predstaviteľ talianskeho ministerstva zahraničných vecí medzitým informoval, že medzi 13 ľuďmi zabitými pri štvrtkovom teroristickom útoku v centre španielskej Barcelony sa nachádzajú aj dvaja Taliani.

 

"Máme spoľahlivo potvrdené dve talianske obete na životoch," povedal novinárom šéf krízového útvaru na ministerstve Stefano Verrecchia. Dodal, že medzi ďalšími zranenými pri útoku bielou dodávkou na turistov na obľúbenej barcelonskej promenáde Las Ramblas sú traja Taliani.

 

Verrecchia neposkytol mená zabitých Talianov, ale smrť 35-ročného Bruna Gulottu už skôr oznámil jeho zamestnávateľ z firmy Tom's Hardware Italia zameriavajúcej sa na počítačové softvéry. Spoločnosť na svojej stránke na Facebooku uviedla, že žiali za svojím kolegom. Gulotta bol v Španielsku na dovolenke s partnerkou a ich dvoma deťmi, šesťročným synom a sedemmesačnou dcérou. Práve kráčali po barcelonskom bulvári Las Ramblas, keď sa zrazu objavila dodávka a Gulotta si kľakol na zem, aby ochránil deti pred útokom. O tomto mužovom správaní povedala jeho partnerka zamestnávateľovi - šéfovi firmy Pinovi Brunovi. Napísal to dnes portál denníka Guardian.

 

Pápež: Slepé násilie je veľmi veľkou urážkou Boha

 

"Svätý Otec opäť odsudzuje slepé násilie, ktoré je veľmi veľkou urážkou Boha, a modlí sa k Všemohúcemu, aby nám aj naďalej pomáhal, aby sme pracovali s odhodlaním pre mier a harmóniu vo svete," uviedol Vatikán.

 

Posolstvo bolo obsahom sústrastného telegramu barcelonskému arcibiskupovi, kardinálovi Juanovi Josému Omellovi y Omellovi. V predchádzajúcom vyhlásení Vatikán informoval, že pápež František sleduje udalosti "s veľkou úzkosťou" a modlí sa za obete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies