FOTO Kosovské ulice zaplnili demonštranti, protestujú proti extrémne znečistenému ovzdušiu

NETKY.SK • 1 Február 2018, 06:45 • 2 min
FOTO Kosovské ulice zaplnili demonštranti, protestujú proti extrémne znečistenému ovzdušiu

PRIŠTINA - Stovky ľudí vyzvali v stredu na proteste v kosovskej metropole Priština vládu na boj proti extrémnemu znečisteniu ovzdušia.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP. Demonštranti obvinili vládu a miestne úrady z toho, že povolili nebezpečné úrovne jemných pevných častíc označovaných ako PM2,5. K protestu sa pripojili aj policajti s maskami na tvárach.

 

Merač kvality ovzdušia, ktorý je nainštalovaný na ambasáde USA v Prištine, vyhodnotil mieru znečistenia ovzdušia v hlavnom meste za "veľmi škodlivú". Miestne úrady sa rozhodli v stredu vozidlám zakázať vstup do centra Prištiny.

 

Výnimku tvorili sanitky, verejná doprava a taxíky. Taktiež poskytli parkovacie plochy na predmestiach a väčšinu dňa bola verejná doprava bezplatná. Na neurčito tiež zakázali predaj uhlia, ktoré sa používa na vykurovanie domov.

 

Demonštranti žiadali dlhodobý ozdravný plán, nižšie cestovné vo verejnej doprave a viac zelených plôch. Stredajší protest podporil aj kosovský prezident Hashim Thaci, ktorý vyzval vládu, aby sa príčiny znečistenia snažila odstrániť.

 

Priština má vážne problémy so znečistením ovzdušia, ktoré spôsobujú zastarané elektrárne spaľujúce uhlie, dym z kachlí na drevo a výfukové plyny zo starých áut.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies