AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Katalánsko vyhralo právo na štátnu suverenitu

NETKY.SK • 2 Október 2017, 06:13 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Katalánsko vyhralo právo na štátnu suverenitu

BARCELONA - Katalánsko vyhralo v nedeľňajšom referende právo na vlastnú suverenitu.

slovakia

left justify in out

Počas televízneho vystúpenia to vyhlásil regionálny prezident Carles Puigdemont, ktorý zároveň uviedol, že plebiscit otvoril cestu jednostrannému vyhláseniu nezávislosti. "Moja vláda v ďalších dňoch rozpošle výsledky dnešného hlasovania katalánskemu parlamentu, kde leží nezávislosť našich ľudí, aby mohol konať v súlade so zákonom o referende," dodal.

 

Hovorca regionálneho parlamentu Jordi Turull v pondelok v skorých ranných hodinách oznámil, že 90 percent zo všetkých ľudí, čo v nedeľu odovzdali svoj hlas volili "áno". Takmer osem percent sa vyslovilo proti nezávislosti a zvyšok hlasovacích lístkov bolo prázdnych a neplatných. Úrady sčítavajú ešte zhruba 15-tisíc hlasov, dodal. Volebná účasť bola 42,3 percenta, čo predstavuje zhruba 2,26 miliónov oprávnených voličov.

 

 


Centrálna vláda Španielska sa snažila priebeh sporného referenda, ktoré nazvala protiústavným, narušiť. Polícia vytláčala ľudí z volebných miestností, zhabala urny a na stúpencov plebiscitu použila aj gumené náboje. Pri stretoch utrpelo po celom Katalánsku zranenia vyše 800 ľudí. Zranenia utrpelo okrem civilistov aj 12 policajtov. Muži zákona zavreli 319 z približne 2300 volebných miestností, centrálna vláda tvrdí, že ich zavreli len 92.

 



Policajné zásahy sa stretli s veľkou kritikou Kataláncov. Katalánska vláda zas nazvala Španielsko hanbou Európy a zákroky polície nazvala "barbarstvom". Viac ako 40 odborových organizácií a katalánskych spolkov zas vyhlásilo na utorok celoregionálny štrajk. Ten sa má uskutočniť pre "vážne porušenie práv a slobôd". Spôsoby narušenia referenda kritizovali aj zástupcovia Izraela, Škótska či Belgicka. Starostka Barcelony Ada Colau vyzvala španielskeho premiéra, aby odstúpil z funkcie.

 

Pozorovatelia z 27 krajín EÚ vyslaných do volebných miestností avizovali, že zohľadnia nedeľné potýčky, ktoré boli "porušovaním základných práv"Použitie sily voči katalánskym voličom kritizovala aj barcelonská primátorka Ada Colauová, ktorá si - pokiaľ ide o referendum o nezávislosti - udržiavala odstup. Colauová vyzvala španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby podal demisiu.

 

Podobného názoru je aj Miguel Urban, poslanec Európskeho parlamentu za liberálnu stranu Môžeme (Podemos), ktorý označil španielsku vládu za nezodpovednú, keď "bráni demokraciu obuškami". "Musíme sa spojiť, aby sme Rajoya vyhnali," vyhlásil Urban. Použitiu sily voči voličom nerozumejú ani mnohí Katalánci, pričom časť z nich dokonca odmieta výsledok referenda považovať za víťazstvo. "Za akú cenu? Toto hlasovanie sprevádzala bolesť zranených, ktorí ani nemohli odvoliť a ešte stále sú v nemocniciach," uviedla 48-ročná Cristina, ktorá hlasovala v jednej z barcelonských škôl.

 

Spresnila, že nerozumie "represívnej stratégii Rajoyovej vlády". Dodala, že si kladie otázku, prečo španielska vláda používa silu, keď (z právneho hľadiska) toto referendum "pre ňu nič neznamená". Táto katalánska volička poukázala na to, že španielska polícia v nedeľu používala aj gumené projektily, ktoré sú v Katalánsku zakázané, avšak na ostatnom území Španielska povolené. Mnohí Katalánci prirovnali policajný zásah z nedele k metódam používaným počas diktatúry generála Francisca Franca. Ocenili súčasne, že katalánska regionálna polícia Mossos d'Esquadra bola "neutrálnejšia".


 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Analytik o Katalánsku: V Madride sa museli zblázniť, keď strieľajú do ľudí!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies