FOTO Herec Ondřej Vetchý si na Art Film Festivale prevzal cenu Hercova misia

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 14:21 • 2 min
FOTO Herec Ondřej Vetchý si na Art Film Festivale prevzal cenu Hercova misia

BRATISLAVA - Český herec Ondřej Vetchý si na Art Film Feste 2017 v Košiciach prevzal v utorok podvečer cenu Hercova misia za jeho filmovú tvorbu.

slovakia

left justify in out

„Toto je snáď najkrajšia cena, akú som kedy dostal, i videl. A vlastne, ja som ešte nikdy nedostal cenu za niečo dlhodobejšie, vždy to bolo len za jednu konkrétnu úlohu, jeden konkrétny film,“ povedal herec pred divákmi v Dolnej bráne. „Ak tomu správne rozumiem, týmto som sa dostal do kategórie ľudí, ktorí by mali začať bilancovať,“ zažartoval.

Ocenenie mu odovzdal prezident festivalu Milan Lasica. „Táto cena je pre tých, ktorí sa nejakým spôsobom preslávili alebo zaslúžili o film a pán Ondřej Vetchý je jeden z nich. Je pre mňa veľká česť a pre náš festival pocta, že mu túto cenu môžem odovzdať,“ poznamenal Lasica.

Vetchý prijal cenu s veľkou skromnosťou. „Keby za mnou neprišiel pán Jaromír Hanzlík (ocenený na AFF v roku 2009, pozn. red.), tak by som ani neveril, akých slávnych ľudí tento festival už ocenil. V takejto situácii som sa ešte neocitol, takéto veci veľmi nezvládam. Ale pýtal som sa cestou sem pána Lasicu, ako to vníma on a on povedal, že to proste berie ako súčasť profesie. Ja som to vždy bral oddelene, ale aj táto misia do Košíc mi možno pomôže v tom, že takéto veci nebudem brať až takým zdrvujúcim spôsobom, že sa vždy bojím,“ povedal otvorene 55-ročný rodák z Jihlavy.

Český herec uviedol na festivale aj dva filmy - Rukojemník (2014) a Vendeta (2011), o ktorom tvrdí, že si pri práci na ňom siahol až na prah svojej existencie. „Keď hrám, vždy to nájdem v sebe vnútri, vnútro ma vždy prevedie filmom a dáva mi možnosti. Keďže bol ale režisér debutant, nepovedal mi 'dosť' a zašli sme až tak ďaleko, že som sa bál, že po nakrúcaní už nebudem ako predtým. Je to o lekárovi, ktorý musí v sebe potlačiť všetky pomáhajúce cnosti tejto profesie, a zabiť. Musí sa vrátiť k nejakej svojej animálnej podstate. Ľudia, ktorí to videli, mi však povedali, že by urobili to isté a že ich film naozaj zasiahol,“ podotkol Vetchý.

Ocenenie, ktoré si prevzal, berie podľa vlastných slov ako cenu za svoju prácu na slovenských filmoch. Ako v nadväznosti na to priznal, najradšej pracuje so slovenským režisérom Jurajom Nvotom. „Robil som na Slovensku päť filmov, tri z toho s Jurajom Nvotom. Mám ho veľmi rád, veľmi dobre sa mi s ním robí, lebo je neinvazívny. Je mi veľmi blízky, či už to bol Rukojemník, Eštebák či Kruté radosti, vždy som šiel do všetkého, čo robil - garantoval totiž, že to bude dobré,“ uviedol Vetchý, ktorého budú môcť jeho priaznivci už v auguste vidieť vo filme Po strništi bos režiséra Jana Svěráka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona