FOTO Deň Ozbrojených síl SR vzdal poctu všetkým vojakom

NETKY.SK • 22 September 2016, 14:37 • 2 min
FOTO Deň Ozbrojených síl SR vzdal poctu všetkým vojakom

BREZOVÁ POD BRADLOM – Deň Ozbrojených síl (OS) Slovenskej republiky si dnes pripomenuli príslušníci spolu s verejnosťou slávnostným nástupom na Námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom v okrese Myjava.

slovakia

left justify in out

Za účasti predsedu NR SR Andreja Danka, ministra obrany Petra Gajdoša, náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima defilovali jednotky ozbrojených síl a uskutočnil sa aj prelet vojenských lietadiel.

 

Podľa predsedu NR SR má súčasná generácia šťastie, že žije v slobodnom štáte, za ktorý však museli bojovať naši predkovia. Vyzdvihol význam revolučného roku 1848 a povedal, že i napriek tomu musel obhajovať, aby mohli v NR SR pri symboloch štátu stáť vojaci v historických uniformách z toho obdobia. "Ubezpečujem vás, že urobím všetko pre to, aby slovenská armáda mala plnohodnotné podmienky a zároveň, aby naša národná identita a suverenita, hlas Slovenska zostali zachované. Lepšie sa mi zotrváva v takejto pozícii, keď za sebou cítim silu takú, ako je aj ozbrojený zbor, akou je armáda Slovenskej republiky," povedal Danko.

 

Podľa ministra obrany sloboda nebola, nie je ani nebude zadarmo ani samozrejmosťou. Rezort obrany si, ako povedal Gajdoš, ctí tradície, preto sa konajú oslavy v Brezovej pod Bradlom, kam jednoznačne patria ako pocta bojom slovenských dobrovoľníkov. Príslušníkov OS povzbudil do ďalšej práce. „Som presvedčený, že ju robíte čo najlepšie, s jasným cieľom v prospech občanov Slovenska,“ dodal minister. Aj preto armáda podľa ministra dlhodobo patrí k najdôveryhodnejším štátnym inštitúciám. "V zahraničí počúvam len pochvalné slová. Veď doteraz sa na troch kontinentoch v misiách vystriedalo 17.000 slovenských vojakov," dodal Gajdoš.

 

Ocenil, že dnes sa na slávnostnom nástupe zúčastňujú aj prví dobrovoľní vojaci, ktorí absolvujú výcvik so zanietením i napriek menšiemu finančnému ohodnoteniu. S prejavom vystúpila aj primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková. Brigádny generál Emil Boček z Československej obce legionárskej ocenil, že spolupráca slovenskej a českej armády pretrváva.

 

Na záver osláv účastníci slávnostného zhromaždenia položili vence pri pamätníku dobrovoľníckych výprav z rokov 1848-49 na Prietržskej ceste. Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo 22. septembra 1848 práve pri Brezovej pod Bradlom, sa stalo symbolicky Dňom ozbrojených síl a ide o stálu pripomienku jednej z hlavných úloh OS.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies