FOTO Archeológom sa podarilo nájsť pozostatky starovekej civilizácie, ktorá tu bola skôr ako Aztékovia

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 15:58 • 2 min
FOTO Archeológom sa podarilo nájsť pozostatky starovekej civilizácie, ktorá tu bola skôr ako Aztékovia

MEXICO CITY – Po viac ako desiatich rokoch skúmania a hľadania v údolí Oaxaca v Mexiku sa archeológom podarilo nájsť ruinu El Palenque Plaza, ktorý svojim panovníkom slúžil v prvom rade ako domov a v druhom rade ako obchodné centrum, ktoré podliehalo pravidlám starovekej ríše.

slovakia

left justify in out

V tomto paláci žili panovníci starovekej civilizácie Zapotékov, ktorí sa preslávili tým, že organizovali rôzne krvavé rituály na počesť bohom, pri ktorých svojim obetiam vytrhávali srdcia priamo z hrude. Archeológovia tu objavili rôzne schodiská, jedáleň, mnoho spální, ale aj miestnosti určené práve na vykonávanie obetí.

 

Podľa archeológov je tento monument stratenej civilizácie jedným z prvých štátov, ktoré vznikli v Strednej Amerike. Vykopávky tu boli vykonané výskumníkmi z amerického Múzea prírodnej histórie v NY. Kráľovský palác slúžil ako multi-funkčné mesto. Mesto malo vlastné súdy, budovy vládnych úradníkov, odkiaľ vykonávali štátne záležitosti a samozrejme obydlia poddaných. Všetky fakty nasvedčujú tomu, že išlo o vyspelú civilizáciu a uvedomelú spoločnosť.  

 

Vedci odhadujú, že palác bol postavený približne v roku 300 – 100 pred n. letopočtom. Výskumné práce na objasňovaní civilizácie Zapotécov má v Mexiku ale aj v Amerike dlhodobú tradíciu. Výskumy jednoznačne dokazujú, že civilizácia Zapotékov tu bola ďaleko skôr ako Aztékovia.

 

Podľa slov Dr. Redmonda, „Jedná sa o samostatnú a výraznú kultúru v oblasti Mezoameriky, odlišnú od Majov a Aztékov, dôvod pomalého vymiznutia civilizácie presne nepoznáme, jediné čo vieme povedať s určitosťou je, že sme nenašli stopy násilného zničenia. Oni nezmizli úplne, ale založili si nové centrum v mieste Mitla, ktoré sa tiež nachádza v údolí Oaxana“.

 

Vedci došli k záveru, že obyvatelia dnešného Mexika, majú Zapotécovské korene, keďže nič nenasvedčuje tomu, že by boli vyvraždení. Dnes sa populácia konkrétne v tejto oblasti drží tesne pod jedným miliónom, zväčša katolíckeho vierovyznania, no niekoľko percent z nich stále prežívajú v starovekej viere.

 

Palác El Palenque Plaza, vykazuje určité architektonické a organizačné znaky podobné kráľovským palácom, postavených oveľa neskôr v stredoamerických štátoch, pod ktoré sa samozrejme podpísali koloniálno-dobové prvky. Nemožno však popierať pravdepodobnosť, že sa nechali inšpirovať kultúrou tejto starovekej civilizácie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies