FOTO Americký prezident Barack Obama ocenil olympionikov v Bielom dome

NETKY.SK • 30 September 2016, 14:57 • 2 min
FOTO Americký prezident Barack Obama ocenil olympionikov v Bielom dome

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama ocenil vo štvrtok afroamerických olympionikov z hier v Berlíne 1936. Zároveň s nimi vyznamenal aj športovcov z nedávno skončených OH v Riu.

slovakia

left justify in out

Obama pozval do Bieleho domu členov rodiny osemnástich atlétov z roku 1936, ktorí doteraz nedostali uznanie za svoje vystúpenie. Medzi hviezdami amerického tými bol vtedy aj Jesse Owens. Bežec a skokan do diaľky získal štyri zlaté medaily. Aj napriek svojmu úspechu, on a niekoľko ďalších Afroameričanov nikdy nepozvali do Bieleho domu kvôli rasovej diskriminácii a segregácii v Spojených štátoch.

 

"Boli tam aj ďalší afroamerickí športovci, ktorí súťažili uprostred nacistického Nemecka pod pohľadom Adolfa Hitlera a vyvrátili jeho teóriu rasovej nadradenosti," povedal prezident.

 

Obama ocenil aj súčasných olympionikov za reprezentáciu rozmanitosti USA. "V Amerike niet dieťaťa, ktoré by nechcelo byť súčasťou nášho olympijského tímu." Medzi honorovanými boli aj bežci Tommie Smith a John Carlos, ktorí sa vyznačili kontroverzným zdvihnutím pravej ruky s čiernou rukavicou počas medailového ceremoniálu v roku 1968.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies