Ford vyrobil trojmiliónty malý vznetový motor v Európe

NETKY.SK • 16 Október 2014, 10:29 • 2 min
Ford vyrobil trojmiliónty malý vznetový motor v Európe

BRATISLAVA - Spoločnosť Ford vyrobila svoj trojmiliónty vznetový motor s nízkym objemom a nízkou uhlíkovou stopou v Európe. Medzníkový 1,5-litrový motor TDCi, ktorý tvorí súčasť novej rodiny motorov Ford spĺňajúcich emisnú normu Euro 6, bol vyrobený v závode na výrobu vznetových motorov v britskom meste Dagenham, ktorý je globálnym centrom špičkového inžinierstva vznetovým motorov spoločnosti Ford.

slovakia

left justify in out

„Je obzvlášť príznačné, že sme tento míľnik dosiahli pomocou najúspornejšieho a technologicky najvyspelejšieho vznetového agregátu Ford všetkých čias – 1,5-litrového vznetového motora TDCi, ktorý sa bude zavádzať do niektorých našich najobľúbenejších osobných vozidiel,“ povedal Dirk Heller, riaditeľ spoločnosti Ford of Europe pre oblasť výroby a prevádzky pohonných jednotiek.

 

Najnovšia verzia 1,5-litrového motora bude najprv dostupná v novom modeli Focus, po ktorom bude nasledovať úplne nové Mondeo, ako aj nové modely C-MAX a Grand C-MAX. Piesty, čapy aj tesnenia sú pokryté šesťmikrometrovou vrstvou diamantového uhlíka, ktorá znižuje trenie a zvyšuje hospodárnosť a kultivovanosť chodu. Zmodernizované turbodúchadlo s variabilnými dýzami pomáha zvyšovať prietok vzduchu, zatiaľ čo systém dodatočnej úpravy výfukových plynov na zachytávanie častíc NOX znižuje emisie oxidu dusného.

 

V Dagenhame sa vyrába aj 1,6-litrový motor TDCi značky Ford, ktorý poháňa model Fiesta ECOnetic so systémom Auto-Start-Stop a produkuje len 85 gramov emisií na kilometer. Ten istý 1,6-litrový motor bude dostupný v úplne novom modeli Ford Mondeo ECOnetic, ktorý produkuje emisie CO2 len na úrovni 94 g/km, čo je najmenej v danej triede vozidiel.

 

Výroba vznetových motorov v Dagenhame – ktorá bude čoskoro zahŕňať aj úplne nový vysokovýkonný 2,0-litrový motor TDCi s výkonom 210 koní, ktorý sa po prvýkrát predstaví v modeli Mondeo – predstavuje viac ako polovicu globálneho objemu výroby vznetových motorov značky Ford. Najväčšími európskymi trhmi pre vozidlá Ford so vznetovým motorom sú Veľká Británia, Nemecko, Taliansko a Francúzsko, kde sa podiel vznetových modelov pohybuje v rozmedzí od 47 do 60 percent. Dopyt po vozidlách značky Ford vybavených vznetovým motorom je obzvlášť silný v Portugalsku, Írsku a Rumunsku, kde predstavujú približne dve tretiny všetkých predaných osobných vozidiel, prípadne aj viac.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies