Folkloristi spod Poľany roztlieskali krajanov v Bruseli

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:22 • 2 min
Folkloristi spod Poľany roztlieskali krajanov v Bruseli

Folkloristi spod Poľany roztlieskali krajanov v Bruseli

slovakia

left justify in out

img

V sobotu večer sa kultúrna rôznorodosť Bruselu obohatila o slovenskú ľudovú nôtu. Pod záštitou europoslanca Vladimíra Maňku v Bruseli vystúpila známa podpolianska kapela ľudovej hudby Juraja Pecníka.
      Kapela známa ako Pecníkovci vystupuje už tridsať rokov, pričom bratia Juraj a Ján Pecníkovci pokračujú v tradícii svojho otca, ktorý bol tiež hudobník. V sobotu večer vystupovali v Pražskom dome, nádhernej budove z 19. storočia postavenej v eklektickom štýle, kde sa väčšinou konajú kultúrne akcie spevákov, hercov a kapiel z Českej republiky.
      O to viac sa slovenská komunita v Bruseli potešila, že práve tu mali zaznieť im známe piesne zo Slovenska. Sála Pražského domu bola preplnená a Pecníkovci - vedomí si, že vystupujú v multikultúrnom meste - sa okrem slovenského folklóru blysli aj pesničkami predstavujúcimi českú, židovskú, maďarskú, španielsku, rumunskú a rómsku kultúru.
      „Naša kapela vystupuje hlavne na Slovensku, pričom gro našich pesničiek tvoria podpolianske a horehronské, ale vystupujeme často aj v zahraničí, a keďže sme všestranní muzikanti nemáme problém ponúknuť akýkoľvek svetový repertoár,“ povedal pre TASR Juraj Pecník, vedúci ľudovej kapely nesúcej jeho meno.
      Ako priznal, v Bruseli sú po prvýkrát a keďže v sobotu vystupovali v Bruseli pod záštitou europoslanca Vladimíra Maňku, prijali aj jeho ponuku na návštevu budovy Európskeho parlamentu.
      Tak ako v Bruseli, kde hrali pred preplnenou sálou, aj inde v zahraničí majú Pecníkovci úspech.
      „V Seville na Svetovej výstave sme hrali v Slovenskej reštaurácii viac ako mesiac a bol to obrovský úspech. Prišlo 600-700 ľudí a keď počuli ľudovú hudbu zo Slovenska, ani nechceli odísť,“ povedal Juraj Pecník. Pecníkovci mali úspech aj v Kanade, chystajú zájazd za krajanmi do Austrálie a v novembri toho roku by spolu s Lúčnicou mali kultúrne obohatiť slovenský pavilón na Svetovej výstave v Monte Carle.
      „Folklór je živý. Všade kde chodíme, sa snažíme predstaviť aj niečo iné ako slovenské piesne, ale všetci chcú práve tie naše slovenské... A krajania si nás vždy nájdu a prídu za nami,“ povedal vedúci kapely Pecníkovcov. A mal pravdu. Krajania si ich našli aj v Bruseli. A bol to pekný večer.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies