Flašíková-Beňová: EÚ by v rómskej otázke mala byť viac úprimná a racionálna

NETKY.SK • 27 Jún 2013, 07:10 • 2 min
Flašíková-Beňová: EÚ by v rómskej otázke mala byť viac úprimná a racionálna

BRUSEL - Európska únia by mala byť viac úprimná a racionálna pri navrhovaní riešení pre rómske obyvateľstvo na území jej členských štátov. Uviedla to dnes poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) dnes vydala správu o pokroku členských štátov pri integrácii Rómov a vyzvala členské štáty, aby urobili viac pre zlepšenie hospodárskej a sociálnej integrácie 10 až 12 miliónov Rómov žijúcich v Európe.

Flašíková-Beňová v rozhovore pre TASR uviedla, že problematika Rómov sa dlhodobo zanedbáva, najmä v krajinách, kde žijú početné rómske komunity segregované na menšom území a kde dochádza k činnostiam, ktoré väčšinová nerómska spoločnosť odsudzuje.

"Našou úlohou v Európskom parlamente je vytvoriť priestor pre národné vlády a parlamenty na to, aby riešenia určené pre Rómov boli konkrétne, aby nedochádzalo k zbytočnému míňaniu peňazí z eurofondov, aby tie peniaze išli do toho, čo môže Rómom naozaj pomôcť stať sa súčasťou spoločnosti," uviedla poslankyňa. EP podľa nej nemôže ovplyvňovať sociálnu, zdravotnú či zamestnávateľskú politiku, ktorá je v kompetencii národných štátov.

V súvislosti s dnes vydanou výzvou komisie Flašíková-Beňová uviedla, že EÚ by mala byť trochu racionálnejšia a pripustila, že rómska problematika je oveľa komplexnejšia.

"Odporúčajme členským štátom, aby sa k Rómom správali pozitívne, ale na druhej strane musíme pripustiť, že v ich prostredí naozaj často dochádza k páchaniu trestnej činnosti, že tam, kde by štát mohol zakročiť, nie vždy to urobí z obáv pred medzinárodnou kritikou o rómskej diskriminácii," skonštatovala Flašíková-Beňová.

Ako príklad komplexnosti celej záležitosti uviedla, že v rómskych osadách dochádza k porušovaniu Charty práv dieťaťa. Rómske deti podľa nej často nechodia do školy, žijú v zlých sociálnych podmienkach, neadekvátnych pre 21. storočie, a keby sa mala Charta práv dieťaťa konzekventne dodržiavať, tak väčšina detí z tohto prostredia by nemohla zostať bývať so svojimi rodinami, ale museli by ich odobrať do systému náhradnej starostlivosti.

"Už len to prostredie, v ktorom niektoré rómske deti vyrastajú, nezodpovedá medzinárodným právam dieťaťa," upozornila poslankyňa, ktorá sa v EP zaoberá agendou ľudských práv.

Flašíková-Beňová si ale nemyslí, že by bolo potrebné vytvoriť nový post komisára EÚ pre rómsku problematiku, ako to navrhujú niektorí jej kolegovia v EP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies