Fitch zhoršila výhľad ratingu Juhoafrickej republiky na negatívny

NETKY.SK • 26 November 2016, 08:40 • 2 min
Fitch zhoršila výhľad ratingu Juhoafrickej republiky na negatívny

JOHANNESBURG - Agentúra Fitch dnes zhoršila výhľad ratingu Juhoafrickej republiky (JAR) zo stabilného na negatívny. Odôvodnila to politickými rizikami. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Fitch zatiaľ ponechala JAR ratingovú známku v investičnom páse na úrovni BBB-, čo je však len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. A zhoršenie výhľadu znamená, že v budúcnosti môže krajine znížiť aj samotný rating. Agentúra zároveň varuje, že politické napätie a s tým spojené riziko zhoršenia "štandardov vládnutia" v JAR sa zvyšujú.

 

Juhoafrický prezident Jacob Zuma čelí obvineniam zo zneužívania právomocí. Vyšetrovacia komisia zistila veľmi tesné a kompromitujúce kontakty medzi Zumom a bohatou podnikateľskou rodinou Guptovcov. Podľa médií sa Zuma snažil zabrániť zverejneniu príslušnej správy, ku ktorému nakoniec došlo na pokyn najvyššieho súdu v Pretórii.

 

Po zverejnení správy vypracovanej verejnou ochrankyňou práv Thuli Madonselovou opozičné politické strany, občianska spoločnosť, ale aj radoví Juhoafričania podľa agentúry Reuters čoraz dôraznejšie žiadajú, aby sa Zuma vzdal prezidentskej funkcie. Mandát sa mu pritom končí až v roku 2019.

 

Zuma začiatkom roka vrátil vláde 7,8 milióna randov (520.079,44 eura), ktoré šli z peňazí daňových poplatníkov na renováciu jeho súkromného domu. Prezident je však zapletený do viacerých korupčných škandálov, ktoré vážne poškodili reputáciu vládnucej strany Africký národný kongres (ANC).

 

(1 EUR = 14,9718 ZAR)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies