Fischer: Bude zaujímavé sledovať Trumpa a Putina riešiť celosvetový problém

NETKY.SK • 10 November 2016, 06:34 • 2 min
Fischer: Bude zaujímavé sledovať Trumpa a Putina riešiť celosvetový problém

BRATISLAVA – Ak sa novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi podarí splniť to, čo prisľúbil, tak to bude znamenať veľkú zmenu v porovnaní s Hillary Clintonovou, ktorá by reprezentovala viac kontinuitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre TASR to povedal na margo výsledkov prezidentských volieb v USA Dušan Fischer zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

 

"Výsledok hodnotím ako prekvapenie, dopad to bude mať hneď v niekoľkých rovinách - hlavne na budúcnosť politických kampaní a prieskumov verejnej mienky, teda to, čo platilo doteraz už neplatí, dnes už môže politickú kampaň robiť prakticky každý za relatívne málo peňazí v porovnaní s minulosťou a môže sa stať prezidentom bez akejkoľvek straníckej štruktúry," konštatoval Fischer.

 

Podľa neho zmeny nastanú taktiež na domácej pôde, keďže ide o konzervatívneho kandidáta. "Je to prezident, ktorý zmení najvyšší súd na najbližšie dekády. Už teraz môže doplniť do počtu deviateho sudcu najvyššieho súdu. V priebehu jeho volebného obdobia, teda štyroch rokov, pravdepodobne odídu jeden či dvaja sudcovia, tam sa možno bavíme o ďalších, takže je možné, že o štyri roky bude súd vyzerať úplne inak, ako vyzerá teraz. Súd má pritom veľkú právomoc v tom, ako mení občiansku spoločnosť, dá sa očakávať veľká zmena," upozornil.

 

Ďalej si myslí, že veľká zmena nastane aj v jednotlivých stratégiách, politikách, v ekonómii i zahraničnej politike. Rusko považuje za jednu z výziev. "Myslím si, že Trump má predstavu, že príde do Kremľa, stretne sa s Putinom a dohodnú sa na všetkom v priebehu pár minút. Takto to však nefunguje," uviedol Fischer.

 

Domnieva sa, že ruský prezident Vladimir Putin sa teší na prvé stretnutie s novým americkým prezidentom. "O Putinovi sa hovorí, že je veľmi stabilný, pokojný, vyrovnaný a že je veľmi komplikované s ním diskutovať, lebo neprejavuje veľa emócií. Na druhej strane, Donald Trump nedokáže udržať svoju pozornosť, je veľmi vrtkavý, dokáže ho vytočiť hocijaká maličkosť. Preto bude veľmi zaujímavé sledovať týchto pánov, ako sa snažia vyriešiť celosvetový problém. Myslím, že niekto celkom dobre poznamenal, že vzťah Putin – Trump je vlastne cesta k mieru na úkor Európy," konštatoval.

 

Podľa neho existuje obava, že Trump Putinovi odovzdá východnú Európu, už len tým, že začne spochybňovať členstvo Spojených štátov v Severoatlantickej aliancii (NATO) a potom nebude mať ruský prezident žiadnu zábranu začať razantnejšie používať nekonvenčné sily v krajinách, a tým pádom následne ovplyvňovať celý tento región. Trumpa považuje na medzinárodnej politickej scéne za niečo nové a nepredvídateľné.

 

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Trump má vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu 20. januára. Republikán bude v poradí 45. prezidentom USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies