Firmy sa už zdaneniu pri svojej reorganizácii nevyhnú

NETKY.SK • 5 Január 2018, 09:44 • 2 min
Firmy sa už zdaneniu pri svojej reorganizácii nevyhnú

BRATISLAVA - Firmy si na Slovensku za svoju reorganizáciu priplatia. Počíta s tým novela zákona o dani z príjmov účinná od 1. januára tohto roka.

slovakia

left justify in out

Podľa nej totiž už nebudú môcť právnické osoby robiť nepeňažné vklady, zlúčenia, splynutia alebo rozdelenia v pôvodných cenách, teda daňovo neutrálne, ale v reálnych hodnotách. V čase podnikovej reorganizácie sa tak tieto operácie budú zdaňovať.

Podľa odborníkov tieto zmeny uberú z atraktivity slovenského podnikateľského prostredia. "Vláda pripravila pre podnikateľov najzásadnejšie zmeny v oblasti daní z príjmov za posledných 15 rokov. A zmena v reorganizácii patrí k tým najhorším rozhodnutiam. Slovensko sa týmto krokom negatívne odlíši od krajín ako Nemecko či Rakúsko, kde tieto transakcie logicky nie sú zdaňované a opäť stratí časť svojej atraktivity pre investorov," tvrdí daňová partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Slovensko Silvia Hallová.

Ako dodal manažér a daňový poradca zo spoločnosti Deloitte Martin Chlebec, podľa novely už bude možné iba v reálnych hodnotách realizovať nielen vklady, realizované v rámci slovenských transakcií, ale aj individuálne vklady resp. vklady podniku alebo jeho časti mimo územia SR. Aj z tohto pravidla však existujú výnimky.

Novela zavádza aj oslobodenie príjmov z predaja akcií akciovej spoločnosti alebo obchodného podielu u spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným alebo u komanditistu komanditnej spoločnosti alebo obdobnej spoločnosti v zahraničí. Avšak po splnení konkrétnych podmienok stanovených zákonom.

 

Oslobodenie sa nevzťahuje na predaj akcií či obchodného podielu spoločnosti, ktorá je v likvidácii, konkurze alebo reštrukturalizácii. "Toto sa však nevzťahuje na prípady, kedy bude obchodný podiel resp. akcie slovenskej spoločnosti predávať zahraničná spoločnosť," doplnil Chlebec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies