Firmy aj občania musia do konca marca priznať príjmy a zaplatiť daň

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 09:10 • 2 min
Firmy aj občania musia do konca marca priznať príjmy a zaplatiť daň

BRATISLAVA – Firmám a občanom ostáva necelý mesiac na podanie daňového priznania k dani z príjmov dosiahnutých v minulom roku a na zaplatenie dane.

slovakia

left justify in out

Priznanie sa podáva do 31. marca na ktoromkoľvek daňovom úrade v SR. Povinnosť sa vzťahuje na všetkých, ktorých zdaniteľné príjmy v roku 2015 presiahli 1901,67 eura, ale aj na tých podnikateľov, ktorí vlani vykázali daňovú stratu.

 

"Priznanie podávať nemusia jedine tí, ktorí vlani mali príjmy len zo zamestnania, teda zo závislej činnosti a o vykonanie ročného zúčtovania požiadali svojho zamestnávateľa do 15. februára. Pokiaľ občania a firmy z rôznych dôvodov termín nestihnú, môžu si ho predĺžiť o celé tri kalendárne mesiace, avšak aj to treba do konca marca oznámiť na príslušnom daňovom úrade buď podľa miesta bydliska, alebo ak ide o právnickú osobu, tak podľa sídla firmy," upozornila hovorkyňa finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

 

Daňovník je povinný v oznámení uviesť novú lehotu, ktorou môže byť iba koniec kalendárneho mesiaca. Ak mal zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí a ide o fyzickú osobu, môže si lehotu predĺžiť najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov. Lehotu na podanie priznania si môžu predĺžiť aj firmy v konkurze. V takom prípade však musia podať svojmu správcovi dane žiadosť, nie oznámenie, a to najneskôr do 17. marca a správca dane o tom rozhodne.

 

Daň z príjmov fyzickej osoby za rok 2015 sa platí na účet v tvare predčíslie 500208 - základné číslo účtu daňovníka (OÚD) - kód Štátnej pokladnice 8180, variabilný symbol je 1700992015. Ak daň platí daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou, teda nerezident SR z príjmov zo zdroja na území SR, na platbu dane použije predčíslie účtu 500216.

 

"Daňovník, ktorému do lehoty na podanie daňového priznania správca dane neoznámil jeho základné číslo účtu, je povinný daň zaplatiť do ôsmich dní od doručenia oznámenia o čísle účtu. Ak ôsmy deň pripadne na víkend alebo sviatok, posúva sa splatnosť dane na najbližší pracovný deň," doplnila hovorkyňa FS. Zároveň však upozornila, že ak si niekto nie je istý, či už OÚD pridelený má, môže si to overiť. "Overuje sa to na stránke www.financnasprava.sk, kde sa po zadaní rodného čísla alebo IČO číslo dozvie, ak ho má pridelené. Ak to zabudol a neuhradí daň, tak sa vystavuje riziku sankcie."

 

Na vyplnenie priznania sa používajú nové tlačivá, ktoré vydalo Ministerstvo financií SR opatrením 20. októbra 2015. Tlačivo typ A použije ten, kto mal vlani príjmy len zo zamestnania - závislej činnosti a ročné zúčtovanie mu neurobí zamestnávateľ a typ B použijú fyzické osoby, ktoré mali aj iné príjmy, napríklad z podnikania, prenájmu alebo predaja nehnuteľností.

 

"Pomôckou pre vyplnenie priznania je poučenie, ktoré obsahuje aj konkrétne príklady k výpočtu niektorých súm, napríklad k preddavkom alebo k nezdaniteľnej časti. Na webovom sídle www.financnaspra.sk máme v časti - rýchle odkazy aj interaktívne tlačivá, ktoré daňovníkom uľahčia vyplnenie priznania," dodala Macíková



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies