Fínsky parlament schválil výstavbu dvoch jadrových reaktorov

NETKY.SK • 2 Júl 2010, 11:48 • 2 min
Fínsky parlament schválil výstavbu dvoch jadrových reaktorov

Fínsky parlament schválil výstavbu dvoch jadrových reaktorov - Svet Fínsky parlament schválil dnes návrhy na vybudovanie dvoch nových jadrových reaktorov v krajine, ktoré majú pokryť rastúcu potrebu elektrickej energie bez zvýšenia emisií skleníkových ply

slovakia

left justify in out

Fínsky parlament schválil dnes návrhy na vybudovanie dvoch nových jadrových reaktorov v krajine, ktoré majú pokryť rastúcu potrebu elektrickej energie bez zvýšenia emisií skleníkových plynov.
      Parlament pomerom hlasov 120 ku 72 schválil návrh na výstavbu reaktora, ktorý predložila energetická spoločnosť Teollisuuden Voima (TVO), a pomerom hlasov 121 ku 71 návrh konzorcia Fennovoima. Nové jadrové reaktory by mali uviesť do prevádzky okolo roku 2020, čím sa ich počet vo Fínsku zvýši na sedem.
      Piaty reaktor vo Fínsku, ktorý v súčasnosti pre TVO buduje francúzsky koncern Areva, mali zapojiť do energetickej siete pôvodne v roku 2009. Projekt však poznačili odklady a spory a očakáva sa, že začne vyrábať elektrinu až v roku 2013.
      Náklady na výstavbu dvoch reaktorov dosiahnu spolu 7 až 10 miliárd eur. Potrebné prostriedky si zabezpečia konzorcia, ktoré dostali licenciu na ich výstavbu. Vláda predpokladá, že ich výstavbu bude môcť schváliť najskôr v roku 2014.
      Diskusia v krajine sa pred hlasovaním sústredila na tri hlavné otázky: Dostatok elektrickej energie potrebuje priemysel, treba zamedziť zaťažovaniu ovzdušia skleníkovými plynmi a je nevyhnutné skončiť so závislosťou krajiny na dodávkach elektriny z Ruska. Ak budú dnes schválené bloky uvedené do prevádzky, Fínsko by sa malo stať vo výrobe elektrickej energie sebestačné.
      Pred hlasovaním veterán fínskej politiky Pertti Salolainen z koaličnej vládnej konzervatívnej strany vo vysielaní rozhlasovej stanice YLE povedal, že bude hlasovať za jadrovú energiu, "lebo voči nej sú na výber len horšie alternatívy".
      Hlasovanie o výstavbe jadrových blokov vo Fínsku je najnovším príspevkom globálnej podpory tohto odvetvia energetiky. Krajiny ju pokladajú za vhodný nástroj na uspokojenie rastúceho dopytu po elektrickej energii a zamedzenia ďalšieho zvyšovania objemu skleníkových plynov v atmosfére.
      Minulý mesiac u susedov Fínska, vo Švédsku, zrušil parlament zákaz budovania jadrových reaktorov, ktorý v krajine schválili občania pred troma desaťročiami v referende. Rozhodnutie parlamentu nadobudne účinnosť od prvého januára budúceho roku. Švédsko má 10 jadrových blokov staršej koncepcie, ktoré sa podieľajú takmer 40 % na jeho výrobe elektrickej energie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies