Finále Wimbledonu dvojhry mužov prepisovalo dejiny

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 11:42 • 2 min
Finále Wimbledonu dvojhry mužov prepisovalo dejiny

WIMBLEDON - v tohtoročnom finále dvojhry mužov sa na najstaršom tenisovom turnaji sveta predstavili Srb Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer. Ohlasy médii pred zápasom predpovedali skvelý súboj. Nastupovali proti proti sebe aktuálne prvý a tretí hráč svetového rebríčka.

slovakia

left justify in out

Federer začal aktívne, snažil sa diktovať tempo a za stavu 2:1 sa dostal k prvému brejkbalu. Šancu však nevyužil. O osude prvého setu rozhodol napokon až tiebreak. V jeho úvode viedol Djokovič po troch nevynútených chybách Federera 3:1. Švajčiar síce otočil na 5:3, no potom prišli ďalšie tri nevynútené chyby, z toho dve po pokazených nahratých forhendoch. Úvodné dejstvo si tak ukoristil Srb.

 

Druhý set bol jasnou záležitosťou švajčiarskeho rekordéra. S prehľadom ho dokázal vyhrať 6:1 a vyrovnal tak stav stretnutia. Djokovič akoby záver druhého setu vypustil, za stavu 1:5 neuhral pri vlastnom servise ani fiftín a zakončil ho dvojchybou.

 

img

 

Aj v treťom sete pôsobil Federer na dvorci sviežim dojmom. Suverénne si vyhrával svoje podania a nepúšťal súpera k brejkbalom. Za stavu 4:4 viedol Djokovič pri podaní Federera 30:15, no Švajčiara opäť podržal servis. V ďalšom geme sa Federer po úspešnom halfvoleji dostal k setbalu, no Djokovič ho odvrátil výborným podaním, vyrovnal na 5:5 a rovnako ako v prvom sete prišiel na rad tiebreak. V ňom opäť slávil úspech Djokovič, Federer doplatil na ľahké nevynútené chyby.

 

img

 

Po druhom prehratom tiebreku v zápase by to mnohými tenistami otriaslo. Federer však ukázal, ako je psychicky odolný. Vo štvrtom sete za stavu 2:2 po štvrtý raz v zápase prelomil podanie Djokoviča a po ďalšom brejku v siedmom geme odskočil súperovi na 5:2. Djokovič ešte znížil na 4:5, no v desiatom geme Federer pri vlastnom servise nezaváhal a vynútil si piaty set.

 

Rozhodujúci set bol najdlhším v histórii Wimbledonu. Za stavu 8:7 Federer po úspešnom obhodení zobral Srbovi podanie a v ďalšom geme mal k dispozícii dva mečbaly. Djokovič ich však odvrátil, rovnako ako dva brejkbaly za stavu 11:11. O víťazovi zápasu teda rozhodlo nové pravidlo, a to tiebreak za stavu 12:12. Aj tretiu skrátenú hru v zápase dokázal vyhrať srbský tenista a za stavu 6:3 premenil hneď prvý mečbal.

 

 

Djokovič označil tohtoročné wimbledonské finále za jedno z najvzrušujúcejších v kariére. "Určite patrí do prvej trojky. Je skvelé, že som v ňom mohol nastúpiť proti najlepšiemu tenistovi histórie. Je takmer nemožné, že sa mi podarilo vyhrať po dvoch odvrátených mečbaloch. Klobúk dolu pred Rogerom. Bol by som rád, keby som v 37 rokoch dokazoval to, čo on teraz." 

 

Keď som mal štyri, päť rokov, sníval som, že budem tenista a stanem sa wimbledonským šampiónom. Je skvelé, že sa môžem o tento titul podeliť s mojimi deťmi a rodičmi," uviedol Srb vo svojom príhovore.

 

img

 

Federer zobral finálovú prehru športovo: "Mal som šance dotiahnuť zápas do víťazného konca. Novak však potvrdil, prečo je svetová jednotka. Nemám si čo vyčítať, urobil som pre úspech maximum. Cítim sa vo veku 37 rokov skvele. Aj v tomto veku to ide."

 

img

 

Piatykrát v kariére sa tak z titulu wimbledonskej dvojhry radoval Novak Djokovič. Najvyššie nasadený obhajca trofeje zdolal v najdlhšom finále v histórii turnajovú dvojku Švajčiara Rogera Federera po päťsetovej bitke 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Zápas trval 4 hodiny a 55 minút. Stal sa navyše prvým tridsiatnikom, ktorý dokázal triumfovať na tráve All England Clubu dvakrát za sebou.

 

img

 

V počte wimbledonských titulov sa Djokovič dotiahol na Švéda Björna Borga a Brita Laurencea Dohertyho. Federera zdolal vo finále tretieho grandslamu sezóny aj v rokoch 2015 a 2014. Naposledy s ním prehral na grandslamovej pôde v roku 2012 vo wimbledonskom semifinále. V päťsetových zápasoch má s ním bilanciu 4:0. Vďaka včerajšiemu triumfu si odnáša prémiu 2,35 milióna libier a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP. Suverénne si udrží post svetovej jednotky.

 

Federer nevyužil šancu na zisk deviateho wimbledonského a rekordného 21. grandslamového titulu. Vo svetovom rebríčku zostane na treťom mieste za Španielom Rafaelom Nadalom, ktorého vyradil v semifinále.

 

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (3-Švajč.) 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)

 

Najkrajšie okamihy zápasu:

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona