Peter Pellegrini chce pomôcť gastrosektoru. Čo očakáva od tretej vlny?

NETKY.SK • 3 November 2021, 17:13 • 2 min
Peter Pellegrini chce pomôcť gastrosektoru. Čo očakáva od tretej vlny?

BRATISLAVA - Počet čiernych okresov na Slovensku sa zvyšuje. Život ľudí bude výraznejšie obmedzený, mnohé prevádzky nebudú môcť poskytovať svoje služby a obávajú sa, či tretiu vlnu zvládnu.

slovakia

left justify in out

Nezaradení poslanci pôsobiaci v strane Hlas-SD preto opäť navrhnú znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) pre gastrosektor. Líder strany Peter Pellegrini to vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR. Pellegrini priblížil, že navrhnú zníženie DPH pre gastropriemysel od 1. marca 2022 až do konca roka na 5 % a následne od roka 2023 by mali vrátiť sadzbu dane na 10 %, aby ju zrovnoprávnili so sadzbami, ktoré používajú v hoteloch pri ubytovacích službách. "Tých 5 % má byť spôsobom, ako ešte výraznejšie pomôcť gastropriemyslu spamätať sa z 2. a pravdepodobne aj náročnej 3. vlny pandémie z ekonomického pohľadu," dodal.

 

img

 

Poznamenal, že nebude protestovať, ak si tento návrh osvojí vládna koalícia. "Ak toto neurobíme pre slovenský gastropriemysel, bude to obrovský problém a dostaneme do smútku naozaj veľké množstvo slovenských podnikateľov, ktorí tieto obmedzenia nebudú vedieť prežiť," varoval Pellegrini, podľa ktorého bola pomoc v 1. aj 2. vlne pandémie nedostatočná.

 

Prečítajte si tiež: Hlas-SD má nového člena. Je ním známy herec!

 

Zároveň vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera (obaja OĽaNO), aby okamžite predložili návrh odškodňovacieho zákona pre podniky, ktoré nemôžu poskytovať svoje služby. "Tu už ide o existenčné problémy a prežitie týchto ľudí, ktorí už nemajú ani na energie a iné služby spojené s chodom svojich prevádzok, a preto okamžitý zákon o odškodňovaní a jeho urýchlené prijatie je kľúčové," zdôraznil.

 

img

 

Podľa neho treba zvážiť aj to, či sú pravidlá COVID automatu logické a či naozaj zabraňujú šíreniu ochorenia COVID-19 alebo sú len technickým riešením a život ľudí viac komplikujú. Súčasne sa pýtal ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO), prečo rezort zdravotníctva každý deň neinformuje, v akom veku sú ventilovaní pacienti, koľkí z nich sú očkovaní a neočkovaní a tiež koľko zo zomretých ľudí bolo očkovaných a koľko neočkovaných.

 

Možno vás zaujme: Igor Matovič prezradil, ako vníma reformy a komu nedôveruje

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies