Po piatich rokoch sa na titulke Charlie Habdo objaví kontroverzná karikatúra proroka Mohameda, prečo až teraz?

NETKY.SK • 1 September 2020, 14:35 • 2 min
Po piatich rokoch sa na titulke Charlie Habdo objaví kontroverzná karikatúra proroka Mohameda, prečo až teraz?

PARÍŽ - Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorý sa v roku 2015 stal terčom teroristického útoku džihádistov, uverejní v ďalšom čísle karikatúru proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

Týždenník naplánoval vydanie nového čísla na stredu, v deň, kedy sa pred sudcu postavia 14-ti obvinení. Karikatúru Mohameda sa tak rozhodla redakcia uverejniť v reakcii na začatie súdneho procesu s týmito údajnými komplicmi útoku.

 

Karikatúry vyvolali vlnu kritiky

"Nikdy neustúpime. Nikdy sa nevzdáme," uviedol karikaturista a väčšinový vlastník týždenníka Laurent Sourisseau, známy pod prezývkou Riss.

 

Titulku tohto týždňového vydania bude obsahovať dvanásť karikatúr, ktoré prvýkrát publikoval dánsky denník Jylland-Posten v roku 2005. Charlie Hebdo ich použil v roku 2006, čo vyvolalo pobúrenie a vlnu nespokojnosti medzi Moslimami.

 

Nastal ten správny čas

V strede obálky je karikatúra od Jeana Cabuta, ktorý prišiel o život pri útoku na redakciu. "To všetko, len pre toto," píše sa v titulku. Edičný tím týždenníka uviedol, že začiatok procesu je vhodný čas pre opätovnú publikáciu karikatúr.

 

 

"Často nás od januára roku 2015 vyzývali na publikovanie iných karikatúr (proroka) Mohameda. Všetky výzvy sme odmietli. Nie preto, že by to nebolo dovolené - zákon nám to umožňuje - ale preto, že sme na to potrebovali dobrý dôvod, taký, ktorý má zmysel, a ktorý niečo prinesie do diskusie," vysvetlili editori.

 

Útoky spustili ďaľšie násilie v krajine

Okrem Charlie Hebdo, sa stal terčom útoku aj židovský supermarket. Pri streľbe ktorú 7. januára 2015 spustili v priestoroch redakcie bratia Said a Chérif Kouachiovci, obaja sympatizanti teroristickej organizácie Ál-Káida, prišlo o život 12 osôb

 

 

Útoky predznamenali vlnu islamistického násilia vo Francúzsku, ktoré si vyžiadalo 258 mŕtvych. Zároveň v krajine rozprúdili diskusiu o bezpečnosti, ako aj o spolužití v multikultúrnej spoločnosti.

 

Týždenník Charlie Hebdo je svojím odtabuizovaným štýlom a provokatívnymi karikatúrami všeobecne považovaný za kontroverzný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona