Prečo spiatočná cesta trvá na pocit vždy kratšie?

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 19:52 • 2 min
Prečo spiatočná cesta trvá na pocit vždy kratšie?

BRATISLAVA- Či už na výlet,let alebo jazda na bicykli, pravdepodobne ste mali pocit, že cesta späť je vždy kratšia ako cesta tam aj keď viete, že uplynulý čas je presne rovnaký.Prečo je to tak ? Mnoho výskumníkov sa pozrelo na fenomén známy ako „návratový efekt“ a vysvetlenie nie je také jasné - alebo tak jednoduché - ako si možno myslíte.

slovakia

left justify in out

Už tam budeme? Môže sa to zdať divné, že dve identické časové periódy nám prídu veľmi odlišné, ale v skutočnosti je váš zmysel pre čas neuveriteľne flexibilný. Strach, vzrušenie a úcta, to všetko môže spôsobiť, že čas spomalí, zatiaľ čo opakované fungovanie „v zóne“ môže spôsobiť, že sa zrýchli. Účinok spiatočnej cesty sa zdá byť ďalším príkladom toho, že vaše vnímanie času podlieha pocitom. Výskumníci sa nemôžu dohodnúť na tom, čo presne tento spiatočný výlet spôsobuje vášmu mozgu.

Existuje niekoľko rôznych hypotéz a my ich budeme vysvetľovať jeden po druhom.

 

img

 

Spiatočná cesta je známejšia
Náš pocit bol taký, že spiatočný výlet je kratší, pretože ho poznáte lepšie a štúdia z roku 2015 to potvrdzuje. Výskumní pracovníci z Kjótskej univerzity  dali účastníkom výskumu sledovať videá osoby, ktorá kráčala dvomi z troch ciest: jedna z toho, čo nazývame bod A do bodu B, druhá z bodu B späť do bodu A a tretia z úplne inej trasy - bod C až do bodu D. Konzultovali mapu trasy pri sledovaní svojho videa. Iba tí, ktorí sledovali okružný spiatočný bod A až B a opäť späť do A, cítili, že druhá cesta bola kratšia. To bolo napriek tomu, že počas videa odhadovali, že presne uplynul ten istý čas. To naznačuje, že návratový efekt je záležitosťou vášho mozgu, ktorá prehodnocuje minulosť, namiesto toho, aby sa v tomto momente pohyboval rýchlejšie.

 

img

 

Štúdia z roku 2016 publikovaná v časopise Hippocampus vrhá trochu viac svetla na to, čo mozog robí, aby zmenšil spiatočnú cestu. Výskumníci požiadali študentov prvého ročníka, aby načrtli mapu svojho areálu spolu s odhadmi cestovného času medzi rôznymi bodmi. Zistili, že čím viac je študent oboznámený s oblasťou, tým väčšie sú priestory, ktoré načrtli, a čím kratšie časy cesty odhadujú.

 

Môže sa to zdať ako domáci beh pre teóriu známosti, ale veda je zriedka taká čistá a uprataná. Štúdia z roku 2011, publikovaná v časopise Psychonomic Bulletin & Review, bola v rozpore s týmito štúdiami známosti prepnutím trás hore. Výskumníci z Holandska a USA dali účastníkom odhadnúť cestovný čas v troch reálnych scenároch: autobusová cesta, jazda na bicykli a laboratórny test, kde sledovali videá niekoho iného cestujúceho. Vo všetkých troch experimentoch ľudia povedali, že spiatočná cesta bola kratšia - aj keď spiatočná cesta bola na úplne inej, ale rovnocennej ceste. Títo vedci si mysleli, že by to mohlo byť preto, že podceňujete čas, ktorý si cesta vyžiada, aby ste sa dostali do cieľa .

 

img


Výskumný pracovníci pre štúdiu z roku 2016 uverejnenú v časopise Journal of Experimental Psychology  prišli na daľšie zistenie .Možno, že počiatočný výlet je pocitovo časovo dlhší, pretože neviete, čo očakávať, keď sa dostanete do cieľa. Pre experiment  priniesli študentov do jednej miestnosti laboratória, vzali ich do inej miestnosti o jedno poschodie, aby urobili hádanku na vyhľadávanie listov, potom ich vzali späť do prvej miestnosti. Polovica študentov bola povedaná, kam idú a čo robia, a druhá polovica bola držaná v tme. Tí, ktorí nevedeli, čo očakávať, keď odišli z miestnosti, považovali počiatočnú cestu za dlhšiu ako cesta späť.

 

Všetky tieto hypotézy - známosti, nadhodnotenia a očakávania - sa zhodujú s myšlienkou, že čas sa zdá byť pomalší, čím zataženejší je váš mozog. Napríklad v roku 1975 Robert Ornstein ukázal  účastníkom experimentu buď kruh alebo nepravidelný mnohouholník a požiadal ich, aby si to pamätali. Aj keď rovnaké množstvo času uplynulo predtým, ako boli požiadaní, aby si pripomenuli tvar pre účastníkov ktorým bol kruh pridelený, cítili, že uplynulo menej času, než pre účastníkov ktorým bol priradený polygón.

 

Keď vidíte nové pamiatky, premýšľate, čo bude cieľ, alebo opakujete "sme tam ešte?" na zdesenie vašich rodičov, váš mozog robí viac práce, ako keď vidíte rovnaké pamiatky alebo premýšľate o tom, čo je v chladničke doma. Bez ohľadu na presné vedecké vysvetlenie, prečo je cesta späť kratšia je to samozrejme, váš mozog hrá s vaším vnímaním času. Nakoniec, možno je najlepšie byť šťastný, že ste konečne doma.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona