Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v krajine stanné právo, ozbrojení militanti zareagovali hromadným zajatím nevinných

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 12:20 • 2 min
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v krajine stanné právo, ozbrojení militanti zareagovali hromadným zajatím nevinných

MANILA – Prezident sa rozhodol k takémuto kroku po tom, čo sa filipínske jednotky pravidelne dostávajú do ozbrojených stretov s povstalcami. Ozbrojenci dnes vo filipínskom meste Marawi, kde vypukli boje medzi armádou a moslimskými militantnými skupinami, vtrhli do miestnej katedrály, kde zajali 14 osôb vrátane kňaza ako rukojemníkov. Oznámili to dnes rímskokatolícky arcibiskup Socrates Villegas, ktorý predsedá Filipínskej konferencii katolíckych biskupov, a iní predstavitelia cirkvi.

slovakia

left justify in out

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v utorok vyhlásil bojové pravidlo v provincii Mindanao po vypuknutí násilných stretov medzi orgánmi a militantmi spojenými s samozvanou skupinou "islamského štátu" (IS), pričom zomrel jeden policajný dôstojník. Hovorca prezidenta urobil vyhlásenie z Moskvy, kde Duterte bol na oficiálnej návšteve. Štátna ústava obmedzuje obdobia boja za práva na 60 dní, ale Duterte sa vyjadril, že môže trvať až rok.

 

Duterte prerušil cestu po vypuknutí násilia a vrátil sa späť do krajiny. Krviprelievanie začalo, keď sa polícia a vojaci dostali do jedného z bytov v južnom Marawi, kde sa ukrýval podozrivý Islinon Hapilon, vodca gangu Abu Sayyaf a filipínsky vodca IS. Neutíchajúce boje v meste prišli krátko po tom, ako USA a ďalšie západné vlády varovali, že teroristi plánujú reťazec únosov v turistických bodoch po celej krajine.

 

Podľa vojenského náčelníka generálneho štábu Eduarda sa v oblasti nachádzalo približne 50 ozbrojencov. Maskovaní militanti, ktorých sa vojaci snažili potlačiť, zapaľovali okolité budovy a školy. Militanti patriaci k Abu Sayyafovej skupine alebo skupine Maute uskutočňujú pravidelné bombové útoky a únosy už viac ako štyri desaťročia. Maute je jednou z niekoľkých nových skupín v krajine, ktorá prisľúbila oddanosť IS.

 

Duterteho vláda na Filipínach podnikla veľkú ofenzívu proti Maute aj Abu Sayyaf, ktorá je vo Washingtone označená za teroristickú organizáciu pôsobiacu v Manile. Minulý mesiac sa vládnym silám podarilo zabiť desiatky mauteckých militantov a zničiť ich tábor v džungli, v ktorom sa členovia stretávali.  Koncom apríla sa vojakom podarilo odstrániť jedného z vysoko postavených predstaviteľov jednej skupiny, ktorý čelil viacerým obvineniam z únosov štátnych príslušníkov rôznych národností.

 

Prezident Duterte sa vo svojej reči občanom vyjadril, že bude tvrdo bojovať proti terorizmu a bude brániť bezpečnosť krajiny a jej občanov, tak ako sľuboval vo svojej predvolebnej kampani. Duterte uviedol, že sa spolieha na dohodu o zbraniach s Moskvou, ktorá by mohla filipínskej armáde poskytnúť moderné zbrane na boj proti teroru a Putina informoval, že jeho armáda nemá dostatočné vybavenie na potlačenie IS.

 

Podľa Villegasa skončili v rukách ozbrojencov kňaz známy ako otec Chito, desiati veriaci a traja pracovníci kostola.

"On nebol bojovník, nemal zbrane. Nikoho neohrozoval," povedal arcibiskup o zajatom členovi duchovenstva. Konanie ozbrojencov označil za "porušenie všetkých noriem civilizovaného konfliktu".

 

Podľa rímskokatolíckeho arcibiskupa Socratesa Villegasa ozbrojenci požadujú, aby vláda stiahla svoje sily z daného regiónu, kde prezident Rodrigo Duterte v utorok vyhlásil stanné právo. Mesto Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao sa stalo terčom skupín moslimských extrémistov, ktorí tu podpaľujú budovy, napádajú vojakov a vystavujú vlajky teroristickej organizácie Islamský štát.

 

Násilie vypuklo v utorok večer miestneho času, keď armáda uskutočnila zásah v objekte, kde sa mal ukrývať Isnilon Hapilon, veliteľ skupiny Džamáa abú Sajjáf, ktorý je na americkom zozname najhľadanejších teroristov a za ktorého zadržanie môže byť vyplatená odmena do výšky päť miliónov dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies