Figeľ opäť háji Žilinku, Martvoň priznáva, že v Smere si nevedia vybrať

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 15:09 • 2 min
Figeľ opäť háji Žilinku, Martvoň priznáva, že v Smere si nevedia vybrať

BRATISLAVA - Maroš Žilinka je jediný skutočný opozičný kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Vyhlásil to dnes podpredseda NR SR a šéf KDH Ján Figeľ na úvod diskusie k tajnej voľbe nového predsedu NKÚ. Anton Martvoň zo Smeru-SD namieta. Tvrdí, že opozícia dala do voľby toľko kandidátov, že v Smere-SD si nevedia vybrať.

slovakia

left justify in out

"Slovensko si zaslúži viac zodpovednosti s nakladaním majetku štátu. Predkladáme návrh, ktorý reprezentuje drvivú väčšinu opozície. Maroš Žilinka reprezentuje jediného, skutočne opozičného kandidáta," vyhlásil Figeľ. Poukázal na kvality a odbornosť prokurátora Žilinku aj na to, že niekoľkokrát získal previerku na prísne tajné. Podľa Figeľa je Žilinka najlepší kandidát na šéfa NKÚ, ktorý by vedel zabezpečiť kvalitnú a efektívnu kontrolu nakladania s verejnými financiami.

 

"Nie je pravda, že reprezentuje drvivú väčšinu. Opozícia sú aj strany, ktoré nie sú v parlamente," oponoval Martvoň. Poukázal, že za Žilinkom nestojí napríklad SMK či dokonca SDKÚ-DS. Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) Žilinku podporuje, jeho stranícky šéf a druhý posledný poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo nie. "Beriem to tak, že šéfom strany je pán Frešo, ktorý má vlastného kandidáta, a názor pána Freša je názor SDKÚ-DS," povedal Martvoň.

 

Dodal, že nespochybňuje Žilinku ako odborníka, pochybuje však o tom, že by dokázal skontrolovať ako šéf NKÚ obdobie, kedy bol štátnym tajomníkom na ministerstve vnútra (2010-2012). Opozíciu zároveň upozorňuje, že nedala jediného opozičného kandidáta, hoci Figeľ hovorí opak. "Dali ste nám toľko kandidátov, že si nevieme v Smere vybrať," vyhlásil Martvoň.

 

Figeľ Martvoňovi odkázal, že ak spochybňuje podporu "drvivej väčšiny" opozície pre Žilinku, nerozumie tomuto pojmu. "Obávam sa, že vy neviete, čo je väčšina, a preto neviete pochopiť pojem drvivá väčšina. Každý, kto chcel pochopiť, o čo ide, chápe," reagoval Figeľ.

 

Voľba nového šéfa NKÚ je naplánovaná nadnes po 17. hodine. O post predsedu NKÚ sa uchádzajú traja nominanti. Maroša Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov.

 

Henrietu Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička (nezaradený) a Štefan Kuffa (OĽaNO). Karola Mitríka, bývalého šéfa SIS, navrhol šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo. Mitríka v minulosti označil za dobrého možného kandidáta aj premiér Robert Fico (Smer-SD). Nedávno uviedol, že všetci traja kandidáti sú čisto opoziční a opozičnejšieho ako Mitríka si ani nevie predstaviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies