FIFA prevzala kontrolu nad uruguajským zväzom, dovedie ho k novým voľbám

NETKY.SK • 22 August 2018, 13:21 • 2 min
FIFA prevzala kontrolu nad uruguajským zväzom, dovedie ho k novým voľbám

Montevideo - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) prevzala kontrolu nad Uruguajskou futbalovou asociáciou (AUF). Dôvodom je chaos, ktorý vznikol na zväze po nečakanej rezignácii prezidenta Wilmara Valdeza.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na uruguajské médiá, FIFA zriadila regulačný výbor, ktorého úlohou je obnoviť poriadok v AUF. Päťčlenné grémium bude zodpovedné za riadenie chodu organizácie až do 28. februára 2019, zreviduje stanovy zväzu a pripraví ho na nové voľby.

 

Uruguajský futbal je v kríze od 30. júla. Vtedy jeho šéf Valdez, ktorý bol favorit na víťazstvo v prezidentských voľbách, ktoré sa mali konať o deň neskôr, náhle rezignoval na svoju funkciu.

 

Odstúpeniu prechádzalo zverejnenie kompromitujúcich nahrávok, ktoré mali usvedčovať Valdeza z korupcie. Detailný obsah nahrávok nie je známy, podľa médií mali zahrňovať komentáre na adresu športových funkcionárov, členov vlády či športových novinárov. Podľa jedného z Valdezových protivníkov v prezidentskej kampani nahrávky "naštrbili Wilmarov imdiž". Valdez však zdôraznil, že nahrávky sa nepodpísali pod jeho rezignáciu.

 

"Moje rozhodnutie bolo motivované výlučne rodinnými a osobnými dôvodmi, ktoré nemali nič do činenia so súčasnými voľbami. Nebol som pod žiadnym tlakom, nečelil som žiadnym hrozbám či vydieraniu," uviedol 53-ročný funkcionár.

 

FIFA uviedla, že volebný proces v AUF nebol dostatočne transparentný a nespĺňal štandardy FIFA a juhoamerickej konfederácie CONMEBOL.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies