Kolumbia vydala do USA drogového bosa Úsugu obvineného z pašovania drog

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 09:49 • 2 min
Kolumbia vydala do USA drogového bosa Úsugu obvineného z pašovania drog

BOGOTA - Kolumbia v stredu vydala na trestné stíhanie do USA Dairia Antonia Úsugu, šéfa drogového kartelu Clan del Golfo, ktorý tam čelí obvineniam z pašovania drog. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúr AFP a EFE.

slovakia

left justify in out


Kolumbijský prezident Iván Duque označil v stredu na Twitteri Úsugu za „najnebezpečnejšieho pašeráka drog na svete" a „vraha" politikov a miestnych aktivistov.
 

Úsuga sa podľa prezidentových vyjadrení po odpykaní trestu v USA vráti do Kolumbie, aby „zaplatil" za zločiny spáchané v tejto krajine. „Toto vydanie potvrdzuje, že nikto nie je nad kolumbijským štátom," napísal.

 

img

 

Príslušníci kolumbijskej polície Úsugu v stredu previezli z väznice v hlavnom meste Bogota na vojenské letisko, kde ho odovzdali príslušníkom amerického Úradu na kontrolu obchodu s drogami (DEA).

 

Úsuga bol lídrom jedného z najväčších kolumbijských pašeráckych gangov (Clan de Golfo). Zatkli ho v októbri 2021 v regióne Urabá ležiacom na severozápade krajiny neďaleko hraníc s Panamou. Duque po zatknutí Úsugu a ďalších 90 údajných členov oznámil „koniec" tohto gangu, pripomína AFP.

 

img

 

USA vzniesli v roku 2009 voči Úsugovi obvinenia a ponúkali päť miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k jeho zatknutiu, pripomína AFP. On a jeho gang podľa obvinení v období v rokoch 2003 až 2012 doviezli do Spojených štátov najmenej 73 ton kokaínu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies