Vláda predstavila pomoc s nájmami

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 13:33 • 2 min
Vláda predstavila pomoc s nájmami

Vláda po niekoľkých týždňoch predstavila, ako chce pomôcť zatvoreným obchodom a reštauráciám s platením nájmov. Ako po stredajšom rokovaní kabinetu uviedol minister hospodárstva Richard Sulík, základnou myšlienkou pomoci je, že o koľko zľaví z nájmu prenajímateľ, toľko prispeje štát a zvyšok sa rozráta na nájomcu na nasledujúcich 48 mesiacov. Počas tohto obdobia pritom prenajímateľ nebude môcť nájomcovi zdvihnúť nájom, ani s ním ukončiť nájomnú zmluvu.

slovakia

left justify in out

Akú časť nájmu preplatí štát?

"V prípade, ak prenajímateľ zľaví z nájmu za obdobie, keď mal nájomca zatvorenú prevádzku, 50%, druhú čast preplatí štát. Nájomca tak nebude platiť nič," priblížil predseda vlády Igor Matovič. Toto je pritom podľa premiéra najbežnejšia situácia a aj bez prijatia legislatívy už mnoho prenajímateľov obdobné zľavy poskytlo. "Ak prenajímateľ nie je až taký ústretový a dá zľavu 40%, toľko isto prispeje štát a nájomcovi by ostalo zaplatiť 20 percent," dodal. Následne však bude mať štyri roky na to, aby túto čiastku splatil. Ak by pritom prenajímateľ nemal žiadne pochopenie a neposkytol žiadnu zľavu, celú sumu by splácal nájomca nasledujúcich 48 mesiacov.

 

img

Igor Matovič

 

Zákon je v súlade s ústavou
"Veríme a prosíme prenajímateľov, aby prejavili pochopenie so svojimi nájomcami," žiadal predseda vlády. Podmienka, že prenajímateľ v prípade poskytnutia zľavy nižšej ako 50% následne nemôže nájomcovi zvyšovať nájom ani vypovedať nájomnú zmluvu, by podľa Sulíka mala prenajímateľov "znechutiť" a odradiť od poskytovania nízkych alebo žiadnych zliav. Podľa expertov vlády by pritom takéto ustanovenie malo byť v súlade s Ústavou SR. "Je to adekvátny zásah do ústavných práv prenajímateľov," myslí si premiér.

 


O predmetnej legislatíve by vláda mala rokovať ešte v máji, na schôdzu parlamentu by sa zákon mohol dostať v júni. Podľa ministra hospodárstva urobia všetko preto, aby peniaze vyplatili čím skôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona