Fico verí, že novela ústavy bude impulzom zmien v justícii

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 18:00 • 2 min
Fico verí, že novela ústavy bude impulzom zmien v justícii

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico verí, že novela ústavy bude vo vzťahu k súdnictvu impulzom, ktorý môže veľa vecí zmeniť ešte počas 1,5-ročného zvyšku funkčného obdobia tejto vlády.

slovakia

left justify in out

„Minimálne sa naštartovala nejaká atmosféra - áno, chceme niečo v justícii urobiť,“ uviedol predseda vlády. Z novely ústavy, ktorá okrem zmien v justícii prináša aj ústavné zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy, by sme sa mali podľa Fica tešiť. Podľa jeho slov sa novelou dostali na stôl hodnotové témy. „Je to opäť prelomové rozhodnutie parlamentu. Dobre viete, ako sa ťažko získava ústavná väčšina,“ povedal Fico.

 

Novela ústavy, ktorú do parlamentu predložili Smer-SD a KDH, oddeľuje funkciu predsedu súdnej rady od šéfa najvyššieho súdu. Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Zavádzajú sa aj plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. „Novela umožní, aby sme v justícii začali robiť opatrenia a rozhodnutia, na ktoré doteraz neexistoval žiadny rámec,“ hovorí premiér. 

 

Okrem toho sa do ústavy dostane definícia manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Fico hovorí, že nemá s definíciou žiadny problém, už sa tak manželstvo dávno definuje aj v zákone o rodine. „Veď v zákone o rodine máme túto definíciu už niekoľko rokov. Len sa to posúva do ústavnoprávnej polohy. Chcem však jasne povedať, že takáto právna úprava, ktorá je v Ústave SR, nebude mať žiadny následok alebo nebude vyrušovať iných ľudí, ktorí na to majú iný názor alebo žijú iným spôsobom. Toto je vyslovene ochrana manželstva ako takého,“ povedal Fico. 

 

Na formuláciu manželstva ako zväzku muža a ženy negatívne reagoval ako jeden z viacerých Výbor pre práva LGBTI osôb, pôsobiaci v rámci Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Výbor vo svojom stanovisku uviedol, že jediným faktickým cieľom tejto úpravy je zamedziť párom rovnakého pohlavia prístup k inštitúcii manželstva a pravdepodobne aj k akejkoľvek inej právnej úprave ich vzťahov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies