Fico poklopal kameň City Areny v Trnave, hotová bude v máji 2015

NETKY.SK • 20 September 2013, 16:37 • 2 min
Fico poklopal kameň City Areny v Trnave, hotová bude v máji 2015

TRNAVA - V piatok 20. septembra sa v Trnave oficiálne začalo s výstavbou nového futbalového komplexu City Arena symbolickým aktom - poklopaním základného kameňa, ktorý vykonal premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Slávnostný "krst" projektu, ktorý predchádzal bohatému spoločenskému programu, sa uskutočnil na Štadióne Antona Malatinského len 24 hodín pred najväčším slovenským derby Spartak Trnava - Slovan Bratislava. V Trnave nechýbali viacerí významní hostia - prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, primátor mesta Trnava Vladimír Butko, predseda predstavenstva City-Arena a.s. Pavol Adamec, legendy československého futbalu a ďalší. Verejnosť mala na akciu voľný vstup. Predseda predstavenstva Pavol Adamec si na tlačovej konferencii spomenul na samotný začiatok realizácie projektu: "25. novembra 2011 sme na Trojičnom námestí na verejnej tlačovej konferencii predstavili projekt, ktorý je pre Trnavu nadčasový. Tak, ako sme vtedy siahli na futbalovú loptu a uviedli ho do života, tak sa nám dnes podarilo dostať projekt do realizačnej fázy. Som hrdý na to, že sme krok po kroku prekonávali všetky nástrahy a nebolo ich málo. Poklepanie základného kameňa stavby považujeme za dôležitý moment v procese výstavby a zavŕšenie dvojročného úsilia. Nezabúdame však na to, že nás čaká ešte veľa práce. Sú to ešte takmer celé dva roky, ktoré budeme musieť venovať realizácii projektu."

Štadión Antona Malatinského, ktorý investor po ukončení výstavby odovzdá späť do majetku mesta Trnava, postavia v máji 2015. Je projektovaný podľa technických parametrov a požiadaviek Európskej futbalovej únie (UEFA) a Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) s kapacitou 19.000 miest, súčasťou areálu bude dvojpodlažné podzemné parkovisko, administratívne priestory a obchodné centrum s multikinom. Celý komplex bude spĺňať štandardy moderných stavieb vrátane ekologických technológií a energetickej úspornosti. "Výhodou projektu je, že neuráža historické prostredie mesta. Pred zápasmi sa diváci budú môcť stretnúť na krytej pešej zóne. Stánok bude multifunkčný a poskytne priestor aj na iné ako športové aktivity v meste," pokračoval Adamec, podľa ktorého je o lukratívne priestory v útrobách štadióna veľký záujem a už teraz je vypredaných pätnásť z celkovo 20 skyboxov. "Okrem toho tento projekt zamestná 500-1000 pracovníkov v stavebníctve, následne vo vybudovaných prevádzkach nájde prácu viac ako 400 zamestnancov v trvalom pracovnom pomere."

Štát poskytol prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na výstavbu štadióna prostriedky vo výške 13 miliónov eur. Mesto Trnava predalo spoločnosti City-Arena 3,5 hektára svojich pozemkov pod štadiónom a v jeho blízkosti za jedno euro.

Prezident SFZ Ján Kováčik ocenil, že namiesto prázdnych slov sa v Trnave prešlo k činom. "Som veľmi rád, že po rokoch rozprávania je rok 2013 rokom realizácie výstavby futbalového štadióna. Stánok bude stáť v Trnave, v najfutbalovejšom meste na Slovensku a okrem zápasov Spartaka bude k dispozícii aj pre SFZ pre potreby reprezentácie. Verím, že konečne budeme mať aj my dobrý pocit z nášho štadióna a nebudeme sa musieť hanbiť pred našimi hosťami, ako tomu bolo doteraz veľakrát. Vyslovujem poklonu investorovi za naprojektovanie štadióna. Verím, že jeho prácu všetci oceníme," vyhlásil Kováčik.

Základné objemové parametre investičného zámeru "CITY ARENA":
Kapacita štadióna: 19.000 miest
Obchodné priestory: 23.660 m2
Street retail: 4710 m2
Administratíva: 2670 m2
Parkovanie: 1000 miest
Multiplex Cinema: 600 miest
Predpokladané investičné náklady: 72 mil. eur
Územné rozhodnutie: apríl 2013
Stavebné rozhodnutie: september 2013
Začiatok výstavby: september 2013
Predpokladaný dátum dokončenia: máj 2015



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies