Fico: Nezamestnanosť by sa mala do roku 2016 znížiť na úroveň krajín eurozóny

NETKY.SK • 20 Január 2014, 13:02 • 2 min
Fico: Nezamestnanosť by sa mala do roku 2016 znížiť na úroveň krajín eurozóny

BRATISLAVA – Jedným zo strategických cieľov vlády SR a vládnej strany Smer-SD je do roku 2016 znížiť nezamestnanosť v SR na úroveň priemeru krajín eurozóny. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii po kontrolnej návšteve na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predseda vlády SR Robert Fico (Smer–SD ).

slovakia

left justify in out

"Máme jasný cieľ znížiť nezamestnanosť na Slovensku do roku 2016 na mieru, akou je priemer v krajinách eurozóny. Druhý základný cieľ, ktorý sme si postavili, je pokračovať vo zvyšovaní minimálnej mzdy a vytvárať všetky predpoklady na rast miezd v súkromnom aj verejnom sektore," priblížil.

Tretím cieľom podľa premiéra bude hľadanie zdrojov pre uvedené dva významné strategické ciele, a to cez zvýšený boj s daňovými únikmi a cez zvýšený výber daní. Pripomenul, že dnes sa priemer nezamestnanosti v krajinách eurozóny pohybuje na úrovni okolo 12 až 12,1 %, na Slovensku bola v decembri 2013 miera nezamestnanosti na úrovni 13,5 %. "Cieľ ísť na úroveň priemeru krajín eurozóny vnímame ako realistický. Určite nás k tomuto cieľu dovedú aj ďalšie projekty, na ktoré MPSVR SR v danom okamihu pristupuje," konštatoval.

Pre mladých ľudí do 29 rokov sa podľa jeho slov podarilo vytvoriť 12.000 nových pracovných miest za sumu 70 miliónov eur. "Ide o peniaze, ktoré sme získali realokáciou v rámci európskych fondov," podčiarkol. O projekt zamestnávania mladých, v ktorom štát zamestnávateľovi prepláca počas jedného roka minimálnu mzdu a odvody za zamestnanca, je podľa premiéra "veľký záujem".

Poznamenal zároveň, že úlohou MPSVR SR je predovšetkým efektívne čerpať zdroje, ktoré sú k dispozícii zo štátneho rozpočtu alebo z prostriedkov EÚ na projekty odbúravania nezamestnanosti určitých kategórií ľudí. "Je to nepochybne aj ministerstvo, ktoré môže dohliadať na činnosť ostatných ministerstiev, do akej miery cez svoje prorastové opatrenia vytvárajú nové pracovné miesta," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies