Fico: Kvóty nič neriešia, sú iracionálne

NETKY.SK • 9 September 2015, 17:35 • 2 min
Fico: Kvóty nič neriešia, sú iracionálne

BRATISLAVA - Rozdelenie utečencov na základe povinných kvót nič nerieši a je iracionálne.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil dnes na brífingu premiér Robert Fico. Reagoval tak na dnešné vystúpenia šéfa komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý opätovne navrhuje zaviesť systém povinných kvót na prerozdelenie migrantov. „Medzi stanoviskom komisie a postojom krajín Visegrádskej štvorky (V4), pokiaľ ide o kvóty, je jasný rozpor a predpokladám, že sú aj ďalšie krajiny, ktoré majú s povinnými kvótami problém," uviedol Fico. Podľa neho „rozhodnutie prikázať niečo suverénnemu štátu je tak vážna vec, že to nemôže byť založené na dobrej vôli úradníka v Bruseli. Je to rozhodnutie, ktoré vyžaduje vážnu politickú diskusiu. Veď s nami o tom nikto nehovoril,“ vyhlásil ďalej slovenský premiér. „Len počúvame: povinné kvóty, ale nikto sem nejde, nepresviedča nás a my si myslíme, že povinné kvóty sú iracionálne,“ dodal. Fico očakáva, že takáto vážna téma nebude na rozhodnutí Európskej komisie, ale bude to téma na Európsku radu. Podľa neho môže existovať aj iný režim ako povinné kvóty, nájdime iné riešenie výhodné pre všetkých, vyzval Fico. „Uvedomme si, že u nás nikto nechce byť. Tí čo by sem prišli na základe rozhodnutia komisie, by od nás odišli, tak aký význam majú takéto kvóty a okrem toho nič o tých ľuďoch nevieme,“ zopakoval na adresu problematiky kvót Fico.


Premiér potvrdil, že vláda pracuje na zozname rôznych opatrení, ktoré sme pripravení ponúknuť na základe solidarity, aby sa zlepšila situácia, v ktorej sa mnohí migranti nachádzajú. Predpokladá, že o tomto zozname bude na budúci týždeň v stredu rokovať aj parlament. Slovenská vláda je pripravená prispieť k ochrane vonkajších hraníc EÚ, či už ide o finančné prostriedky, vojenské sily alebo iným technickým personálom. Objavujú sa aj návrhy, čo robiť v Sýrii a Líbyi. „Ak vznikne medzinárodný mandát na vytvorenie medzinárodných síl v Sýrii, Líbyi alebo iných krajinách, sme pripravení byť súčasťou takýchto operácií,“ zdôraznil. Slovensko je podľa Fica pripravené ponúknuť aj finančný balík krajinám, ktoré to potrebujú. Pripomenul aj spoluprácu s Rakúskom a dohodu, že dočasne budú na našom území azylanti z tejto susednej krajiny. Fico nevylúčil, že pomôžeme vyšším počtom azylantov z Rakúska. „Uvidíme, ako to bude fungovať, a podľa tohto sa zariadime,“ dodal.


Podľa Fica Slovensko vyjadruje solidarita tým, čo sú v núdzi, čo sa boja o svoj život. Nehovoríme o pomoc v drobných ale o miliónoch eur. „Solidarita áno, ale tým, ktorí to potrebujú, a nie ekonomickým migrantom,“ uviedol ďalej. Do Rakúska prišlo cez víkend 14 000 migrantov a len 700 požiadalo o azyl. Ako je to možné, spýtal sa premiér. Ekonomický charakter migrácie je čím ďalej viditeľnejší, myslí si premiér. Podľa premiéra by sme nemali ani zatvárať oči nad informáciami o grupovaní teroristov v Sýrii. „Budem hovoriť o bezpečnostných rizikách stále,“ uviedol ďalej premiér. „Európa musí pomôcť tým, ktorí to potrebujú, ale musíme chrániť Európu, a ako premiér mám povinnosť chrániť bezpečnosť SR,“ vyhlásil Fico.


Slovensko je podľa Fica pripravené integrovať každého, kto by sa chcel integrovať. „Viem si ťažko predstaviť, že by sa na Slovensku vedel integrovať moslim. Nemá tu zázemie, rodinných príslušníkov, možnosť praktizovať vieru. Nezatvárajme si oči pred realitou. Najlepšie integrovateľní ľudia sú sýrski kresťania,“ dodal. Ak by aj ľudia s iným náboženským presvedčením boli ľahko integrovateľní, tak poďme do toho, ale nie som celkom o tom presvedčený, doplnil premiér.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies