Fico: Figeľ podal v súvislosti s SPP trestné oznámenie sám na seba

NETKY.SK • 6 November 2013, 15:56 • 2 min
Fico: Figeľ podal v súvislosti s SPP trestné oznámenie sám na seba

BRATISLAVA – Predseda opozičného KDH Ján Figeľ podal podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) trestné oznámenie sám na seba. Fico takto po dnešnom rokovaní vlády reagoval na Figeľov krok z utorka (5.11.), kedy dal podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti s reorganizáciou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

slovakia

left justify in out

"Figeľ podal sám na seba trestné oznámenie. On už nevie kvôli tomu farizejstvu, čo má robiť," vyhlásil premiér. Jedným z dôvodom podnetu na GP bol totiž podľa Figeľa presun tranzitného plynovodu z SPP na dcérsku spoločnosť Eustream, pri ktorom sa neposilnilo postavenie štátu v tejto spoločnosti. "To bolo presne podľa zákona, ktorý sme museli prijať. KDH za tento zákon zahlasovalo," argumentoval Fico.

Figeľ tiež v utorok vláde vyčítal, že pripravované odkúpenie zvyšného 49-% podielu v materskej firme SPP od EPH je "zjavne nevýhodné pre štát a pre občanov". "Pretože ide o prevzatie straty, ktorú doteraz štát zdieľal so súkromným investorom," vysvetlil šéf KDH. Tretím dôvodom podania podnetu je to, že firma Eustream, ktorej akcionárom je aj štát, prevzala ručenie za dlhopisy novovzniknutej firmy SPP Infrastructure Financing na úrovni pol miliardy eur. "Toto garantovanie je veľmi spochybniteľné z hľadiska základného imania firmy Eustream, ktorej akcionárom je štát," dodal Figeľ.

Podľa ministerstva hospodárstva však Figeľ v minulosti súhlasil s privatizáciou plynární. "Sedel vo vláde, ktorá privatizovala SPP a sústavne zvyšovala ceny plynu, na čo doplácali obyvatelia," pripomenul hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Kroky KDH považuje rezort za divadlo, pretože transakcia nebola uzatvorená a žiadne prevody akcií alebo záväzkov medzi akcionármi doteraz neprebehli.

O detailoch tejto transakcie sa podľa Jurikoviča stále diskutuje na úrovni poradcov. "Rozhodnutie, ktoré vláda prijala ohľadom získania stopercentnej kontroly v SPP bolo rozhodnutím, ktorým smerom sa má vyjednávací tím vlády a ministerstva uberať," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies