Fico: EPH je relevantná spoločnosť, jej možný vstup do SE zatiaľ nekomentujem

NETKY.SK • 14 Október 2015, 16:33 • 2 min
Fico: EPH je relevantná spoločnosť, jej možný vstup do SE zatiaľ nekomentujem

BRATISLAVA - Štát zatiaľ nemá dôvod komentovať prebiehajúce rokovania medzi talianskym Enelom a potenciálnym kupujúcim časti jeho väčšinového podielu v Slovenských elektrárňach (SE).

slovakia

left justify in out

Pre vládu je v tejto súvislosti naďalej kľúčové zabezpečenie dostavby jadrovej elektrárne v Mochovciach, uviedol dnes pre TASR premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Enel rokuje momentálne o predaji polovice svojho 66-% podielu v SE exkluzívne s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH). Tohto záujemcu označil Fico za relevantnú energetickú spoločnosť. "EPH musí byť pre nás relevantná spoločnosť, pretože sa stala súčasťou Slovenského plynárenského priemyslu a okrem toho získala v minulosti aj jednu z distribučných sietí, Stredoslovenskú energetiku," doplnil.

 

Za najpodstatnejšie Fico označil, že sa predáva len polovica z podielu Enelu. "To znamená, že naďalej môže byť uspokojený záujem vlády, ktorá hovorí, že v prípade, ak sa to ukáže pre štát zaujímavé, tak by sme sa mali aj my uchádzať o nejaký podiel v Slovenských elektrárňach," zdôraznil. Štát v súčasnosti v SE vlastní 34 %.

 

Vzhľadom na finančné záujmy Enelu premiér predpokladá, že talianska firma sa bude snažiť transakciu ukončiť do konca tohto roka. Štát do týchto rokovaní priamo nevstupuje, určitý vplyv však má. "Je veľmi dôležité, aby ten, kto predáva a ten, kto kupuje veľmi intenzívne hovorili so štátom, informovali ho, pretože je to vždy štát, ktorý môže regulačnou politikou významne ovplyvňovať správanie sa takéhoto subjektu," doplnil Fico.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies