Fest Halušky Turecká dnes navštívilo vyše 3000 ľudí

NETKY.SK • 30 Jún 2012, 21:28 • 2 min
Fest Halušky Turecká dnes navštívilo vyše 3000 ľudí

Fest Halušky Turecká dnes navštívilo vyše 3000 ľudí - Gurmán V Tureckej neďaleko Banskej Bystrice sa dnes súťažilo vo varení a jedení bryndzových halušiek. Akcia Fest Halušky Turecká (29.

slovakia

left justify in out

img

V Tureckej neďaleko Banskej Bystrice sa dnes súťažilo vo varení a jedení bryndzových halušiek. Akcia Fest Halušky Turecká (29.–30.6.) má podľa slov starostu obce Ivana Janovca udržať tradíciu, ktorá vznikla v Tureckej a zvyšovať jej úroveň. Podľa jeho odhadu bolo dnes v obci viac ako 3000 návštevníkov. Podujatie sa koná už po 18. raz, Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek prvýkrát. Štvorčlenné družstvá museli čo najrýchlejšie pripraviť, uvariť a aj zjesť trojkilogramovú porciu kvalitných bryndzových halušiek. V dvoch kategóriách sa prihlásilo dokopy 17 družstiev. Prvou kategóriou bola tradičná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek a druhou súťaž v kvalite navarených bryndzových halušiek, ktorá je nová. V prvej kategórii sa na prvej priečke umiestnilo družstvo z domácej obce Turecká - Krčma u Maka. "Múka, bryndza, zemiaky. Snažíme sa to robiť rýchlo a dobre," uviedol člen tímu Ján Turčan. Myslí si, že recept majú taký ako celé Slovensko. Ďalej nasledovali družstvá Strieborné šípy a Polerieka. V druhej kategórii zvíťazilo družstvo policajtov pod názvom Mesto BB "MSP". "Dôležité bolo to, že naozaj sme robili halušky obyčajné, poctivé," uviedol člen tímu Ľubomír Piterka. Pripravili klasiku z bryndze, slaniny a trochy smotany. Družstvo má pre prípravu aj tajomstvo, ktoré neprezradí. Ďalej sa umiestnili družstvá SLOVENKA a ŽIVOT. Degustačná komisia kontrolovala a prideľovala body za kvalitu halušiek a ich celkový dizajn, vysvetlil starosta. Návštevníci sa zo súťažných halušiek mohli ponúknuť tiež. Ako napoludnie pre TASR uviedol starosta, v dejisku podujatia sa stretával či už so súťažiacimi alebo návštevníkmi. Mnohí mu hovorili, že majú veľké šťastie, že vyšlo to najdôležitejšie, a to počasie. Ľudia prišli aj kvôli tradícii, ktorá v obci pretrváva od roku 1995. Originálna tradičná súťaž vo varení a jedení bryndzových halušiek z roku 1995, ktorú vymyslel "Haluškový otec" Svetlan Turčan v miestnej krčme, sa transformovala na Majstrovstvá Slovenska a Európy vo varení a jedení bryndzových halušiek spolu s bohatým kultúrnym programom. V obci pripravili aj rozmanitý kultúrny program, počas sobotnej noci sa možno zabávať s ABBA STARS REVIVAL, CASTELANS ELÁN REVIVAL, HS KORTINA a headlinerom LA GIOIA. Fest Halušky Disco odštartuje o polnoci DJ Miroslav Lalík. Rôzne vystúpenia si mohli diváci pozrieť aj počas dňa, okrem toho pre najmenších pripravili cestu rozprávkových bytostí na uhliarskom náučnom chodníku.
Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies