V putách belgickej polície skončil krajne pravicový poslanec EP, v Grécku je odsúdený na 13 rokov za mrežami

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 21:50 • 2 min
V putách belgickej polície skončil krajne pravicový poslanec EP, v Grécku je odsúdený na 13 rokov za mrežami

BRUSEL - Belgické úrady v utorok zadržali krajne pravicového gréckeho poslanca Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako EP zbavil Ioannisa Lagosa poslaneckej imunity, čo vydláždilo cestu úradom k jeho vydaniu do Grécka. Tam ho totiž odsúdili na 13 rokov väzenia za to, že je popredný člen zločineckej organizácie.

 

Gréci na Lagosa vydali európsky zatykač
Ako pre agentúru AP povedal hovorca gréckej polície Theodoros Chronopoulos, na Lagosa bol na ich žiadosť vydaný európsky zatykač, ktorý vykonali belgické úrady.

 

Bruselskí prokurátori potvrdili, že Lagosa zadržali okolo poludnia a predvedú ho pred sudcu, ktorý rozhodne o ďalších krokoch. Podľa gréckej štátnej televízie boli pri zatýkaní prítomní príslušníci Europolu.

Lagos zadržanie komentoval na sociálnej sieti Twitter. „Som v belgickom policajnom aute. Zlodeji, ateisti a anti-Gréci ma chcú za mrežami. Zostávam verný Kristovi a Grécku a som hrdý na to, že som sa nikdy nesklonil. Nech žije Grécko a nech žije ortodoxné kresťanstvo,“ napísal.

 

Členovia zločineckej organizácie
Lagos žije v Bruseli od októbra. Jeho a ďalších 17 poslancov gréckeho parlamentu zo strany Zlatý úsvit vtedy uznali vinnými z vedenia zločineckej organizácie. Zvyšní odsúdení členovia Zlatého úsvitu sú už vo väzení, až na jedného, ktorý ušiel a je oficiálne evidovaný ako utečenec.

Strana Zlatý úsvit bola založená v 80. rokoch ako neonacistická organizácia. Počas desaťročnej finančnej krízy v krajine získavala na popularite a v rokoch 2012 - 2019 mala dokonca svoje zastúpenie v parlamente.

Päťročný súdny proces sa začal po vražde rappera a ľavicového aktivistu Pavlosa Fyssasa v roku 2013, ktorého smrteľne bodol podporovateľ Zlatého úsvitu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies