Fedor: Obrana mala nakupovať zbrane cez verejnú súťaž, dosiahlo by nižšiu cenu

NETKY.SK • 28 November 2014, 12:25 • 2 min
Fedor: Obrana mala nakupovať zbrane cez verejnú súťaž, dosiahlo by nižšiu cenu

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR mohlo pištole a útočné pušky nakupovať cez verejnú súťaž, čo by pomohlo vygenerovať najnižšiu cenu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal exminister obrany a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (nezaradený) na margo septembrového kontraktu medzi MO a Českou zbrojovkou Uherský Brod.

slovakia

left justify in out

"Neviem, prečo MO postupuje pri obstarávaní pištolí a pušiek utajene, v koho je to záujme. Nespochybňujem potrebu prezbrojenia, ale na trhu existuje množstvo podobných ručných zbraní a výrobcov. Verejná súťaž by vygenerovala najnižšiu cenu za porovnateľnú kvalitu. Katalógová cena zakúpenej pušky Bren je okolo 3500 eur, kúpená bola za 4300 eur, na druhej strane podobná útočná puška americkej armády stojí okolo 1000 eur," zdôraznil

 

Podľa jeho slov, podpísaná zmluva nie je len o tomto nákupe, ale pootvára dvere na prezbrojenie celej armády a otvára dvere aj pre ministerstvo vnútra v súvislosti s nákupom zbraní pre policajtov. "Verejná súťaž je tu absolútne na mieste," zdôraznil.

 

Fedor je tiež presvedčený, že zbrane možno nakupovať aj cez akvizičnú agentúru NATO. "Agentúra by zabezpečila interoperabilitu a jasný a transparentný nákup bez postranných dohôd s najlepšími cenami," odkázal s tým, že rezort obrany bude musieť na viaceré otázky odpovedať.

 

Miroslav Beblavý (Sieť) sa vrátil k nákupu dvoch dopravných lietadiel Spartan. Ako tvrdí, aj v tomto nákupe je viacero nepríjemných otázok. "MO podpísalo zmluvu, ktorú by už dnes nemohlo podpísať. Podľa najnovších zákonov je totiž potrebné aj v oblasti obrany vypisovať súťaže, ale táto zmluva bola ešte z roku 2008. Jej využite bol jediný spôsob pre MO, ako to urobiť takýmto spôsobom," poznamenal.

 

Ďalšiu výčitku má k tomu, že MO obrany vylúčilo z verejnej obchodnej súťaže troch zo štyroch uchádzačov a ponechalo len taliansku spoločnosť Alenia. "Nebola to žiadna súťaž," vyhlásil Beblavý. Do tretice tvrdí, že konečná cena je v skutočnosti o päť miliónov eur vyššia, ako deklaroval rezort, teda nie 94 ale 99 miliónov eur.

 

Beblavý z týchto dôvodov avizoval, že predseda Siete Radoslav Procházka a Martin Fedor požiadajú o stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom ako najvyšším veliteľom vojsk o stretnutie. S hlavou štátu chcú hovoriť o využívaní prostriedkov ministerstvom obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies