Fed kľúčový úrok nezmenil a znížil odhad rastu ekonomiky v tomto roku

NETKY.SK • 18 Jún 2015, 07:04 • 2 min
Fed kľúčový úrok nezmenil a znížil odhad rastu ekonomiky v tomto roku

WASHINGTON - Americká centrálna banka Fed zatiaľ svoju menovú politiku nesprísnila a ponechala kľúčový úrok blízko nuly, kde ho drží od decembra 2008. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Federálny rezervný systém (Fed) vo svojom stanovisku po dvojdňovom zasadnutí menového výboru (FOMC) skonštatoval, že ekonomika už síce znova rastie, ale zatiaľ len mierne. So zvyšovaním úrokových sadzieb preto začne až po ďalšom zlepšení situácie na trhu práce a keď nadobudne väčšiu istotou, že inflácia začne zrýchľovať.

 

Americká ekonomika sa už síce spamätala z poklesu v 1. štvrťroku 2015, ktorý mala na svedomí mimoriadne chladná zima, a viaceré ukazovatele signalizujú, že v tomto kvartáli sa už jej výkon mierne zvýšil a do dokonca roka by mohla solídne rásť. Fed však zhoršil svoju prognózu a najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov tento rok zvýši o 1,8 až 2 %, a nie o 2,3 až 2,7 %, ako očakával ešte v marci.

 

Aj situácia na trhu práce sa ďalej zlepšuje, ale miera nezamestnanosti bude na konci roka o niečo vyššia, ako Fed uviedol v marcovom odhade a klesne na 5,2 až 5,3 % namiesto 5 až 5,2 % z vlaňajších 5,7 %. No inflácia je stále mimoriadne nízka a drží sa hlboko pod 2-% inflačným cieľom centrálnej banky, ale v strednodobom časovom horizonte by už mohla tento cieľ dosiahnuť.

 

Fed tak stále vyčkáva so zvyšovaním úrokových sadzieb a naznačil, že ich možno v tomto roku nezmení, prípadne ich zvýši len raz, a nie dvakrát, ako trhy predpovedali.

 

Fed naposledy zvyšoval úrokové sadzby v júni 2006, keď sa kľúčový úrok dostal na 5,25 %. Odvtedy už len klesal a od decembra 2008 je prakticky na nule.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies