FC Barcelona privíta v šlágri na Nou Campe Atlético Madrid

NETKY.SK • 28 Január 2016, 13:12 • 2 min
FC Barcelona privíta v šlágri na Nou Campe Atlético Madrid

BRATISLAVA - Vrcholom víkendového futbalového programu je duel najvyššej španielskej súťaže Primera División.

slovakia

left justify in out

Na domácom ihrisku v ňom v rámci 22. kola vyzve mužstvo FC Barcelona svojho konkurenta v boji o majstrovský titul Atlético Madrid. Katalánci sú momentálne na prvom mieste v tabuľke len vďaka lepšiemu skóre. Úvodný výkop tohto šlágra je v sobotu 30. januára o 16.00 h.


Až donedávna bolo zvykom, že v španielskej futbalovej lige o prvenstvo bojovali výhradne dve najväčšie mužstvá - FC Barcelona a Real Madrid. Ich nadvládu narušilo v sezóne 2013/2014 madridské Atlético vedené argentínskym trénerom Diegom Simeonem. Po dvoch rokoch je tento klub opäť v boji o majstrovský primát a v sobotu sa predstaví na Nou Campe, štadióne, na ktorom sa mu podarilo v máji 2014 vybojovať spomenutý titul.


Napriek tomu, že rivalita medzi Barcelonou a Atléticom nemá taký historický význam ako derby "Barca" - Real či Real - Atlético, ich prítomnosť a rozdielne ponímanie hry z nich spravili veľmi zaujímavú konfrontáciu. Barcelona sa snaží hrať atraktívny futbal a dominovať s loptou na svojich kopačkách. Na druhej strane Atlético sa spolieha na kompaktný defenzívny blok, z ktorého vyráža do rýchlych protiútokov a vyniká v prechodovej fáze. "Nemyslím si, že to bude zápas, ktorý rozhodne o titule. V každom smere je to však zaujímavý duel," povedal bývalý útočník červeno-bielych Paulo Futre. "Uvidíme, ako na tom mužstvá sú, pretože je to šialenstvo hrať štvrťfinále Copa del Rey v januári. Hráči budú mať v nohách neskutočne veľa minút a závere sezóny sa im to môže vypomstiť," doplnil 49-ročný Portugalčan. Platí to najmä pre Barcelonu, tá postúpila ďalej. Atlético po stredajšej prehre na domácom ihrisku proti Celte Vigo (2:3) zo Španielskeho pohára vypadlo.


V drese "blaugranas" na seba, prirodzene, púta najväčšiu pozornosť trojica útočníkov Lionel Messi, Luis Suárez a Neymar, ktorá v tejto ligovej sezóne nastrieľala dovedna 45 gólov. Herný prejav katalánskeho tímu osviežili v ostatných zápasoch Aleix Vidal a Arda Turan, tieto letné posily sa pre klubový trest zapojili do akcie až začiatkom januára. Najmä druhý menovaný priniesol svojou bojovnosťou nový element do hry záložnej formácie.


Barcelona má rovnako ako jej sobotňajší protivník na konte 48 bodov, no stále k dobru aj zápas 16. kola proti Sportingu Gijón, ktorý odohrá v polovici februára na ihrisku súpera. Duel preložili z dôvodu účasti katalánskeho tímu na decembrových majstrovstvách sveta klubov v Japonsku, na ktorých zverenci trénera Luisa Enriqueho triumfovali - vo finále zdolali argentínsky tím River Plate presvedčivo 3:0.


Atlético Madrid sa momentálne pýši najlepšou obranou v Európe, "červeno-bieli" inkasovali v tejto sezóne v 21 ligových zápasoch len 8 gólov. Lídrom defenzívy je 29-ročný uruguajský stopér Diego Godín, ktorý zatiaľ predvádza vynikajúce výkony. Aj jeho zásluhou zaznamenal gólman madridského tímu Jan Oblak až v 14 stretnutiach čisté konto. Najväčšou hrozbou v útoku je s 12 presnými zásahmi francúzsky reprezentant Antoine Griezmann.


V novembrovom zápase proti Espanyolu utrpel zlomeninu nohy defenzívny záložník Tiago, preto sa Diego Simeone rozhodol priviesť za neho náhradu. Mužstvo posilnili v januári dvaja Argentínčania: z hosťovania sa vrátil Matías Kranevitter a z Celty Vigo prišiel Augusto Fernández. Práve šírka kádra môže byť pre Atlético v súboji o titul rozhodujúcim faktorom. "Majú tretinový rozpočet v porovnaní s Realom a Barcelonou, no mohlo by sa im to podariť," zhodnotil šance na zisk titulu novinár Guillem Balagué, odborník na španielsky futbal.


V prospech FC Barcelona hovorí vzájomná zápasová bilancia na Nou Campe, Atlético tu totiž naposledy vyhralo ešte vo februári 2006. Aj spomenutý duel v roku 2014, v ktorom "červeno-bieli" vybojovali titul, sa skončil "len" remízou 1:1.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies