FC Barcelona na okraji priepasti, Schalke bez Huntelaara a Jonesa

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 14:06 • 2 min
FC Barcelona na okraji priepasti, Schalke bez Huntelaara a Jonesa

BARCELONA - Katalánsky futbalový gigant FC Barcelona je pred utorňajšou odvetou osemfinále Ligy majstrov 2012/2013 v zložitej situácii a na pokraji vypadnutia, na Nou Campe sa bude proti AC Milánu snažiť zlikvidovať stratu 0:2 z prvého súboja na San Sire. Štvornásobný európsky šampión bude zrejme musieť predviesť výkon na hranici možností, aby vyradil "rossoneri", ktorých zdobí sedem kontinentálnych klubových titulov.

slovakia

left justify in out

 V druhej utorňajšej odvete osemfinále bundesligové Schalke 04 Gelsenkirchen privíta na domácom štadióne tureckého majstra Galatasaray Istanbul, v prvej konfrontácii v Turecku sa zrodila remíza 1:1.

"Barca" v tejto sezóne zrejme v La Lige získa majstrovský titul, no v Európe je v zložitejšej situácii. Zahraničné médiá postrehli jej posledné zhoršené výkony a britský Sunday Times už píše o jej "pohasínajúcom lesku, vytratení mágie či konci slávnej éry". Dve prehry v El Clasicu, absencia trénera Tita Vilanovu, ktorý sa lieči z rakoviny, a Milánom skvele prečítaný systém totálneho futbalu "tiki-taka" vraj budú zodpovedné za to, že Katalánci sa nedostanú do ich štvrtého finále LM za posledných osem sezón. Vilanovov asistent Jordi Roura nechal v ligovom súboji s La Coruňou (2:0) oddychovať Lionela Messiho a päť ďalších hráčov, za stavu 1:0 ale Argentínčana nasadil a ten strelil 40. gól, resp. rekordný sedemnásty v sérii v La Lige. "Mužstvo hralo dobre v obrane, udržali sme čisté konto a to je pre nás dôležité. Pomôže nám to pred utorňajším zápasom," povedal Roura, ktorý do základu nepostavil ani Andresa Iniestu, Sergia Busquetsa, Gerarda Piqueho, Jordiho Albu a Pedra. Práve argentínsky fenomén Messi, ktorý v prvom súboji v Taliansku ako keby ani neexistoval, by mohol byť jazýčkom na váhach. Štvornásobný najlepší hráč planéty podľa FIFA vždy uprednostňoval tímový úspech nad individuálnymi trofejami, teraz to opäť musí dokázať na trávniku. Možno ešte dôležitejším ďalším kľúčovým momentom by mohol byť návrat špílmachra Xaviho Hernandeza, ktorý sa doliečuje zo zranenia podkolennej šľachy. Tridsaťtriročný španielsky majster sveta i Európy sa neobjavil na ihrisku od 3. februára od ligového zápasu s FC Valencia (1:1). Teraz sa už ale zapojil do tréningu a mal by hrať.

K absencii Vilanovu sa vyjadril aj zadák Pique: "Tito nám určite veľmi chýba. Bez bossa sme v zložitej situácii, je to ako keď je firma bez prezidenta, ale musíme sa s tým vyrovnať. Tito nám z New Yorku pomáha, aj keď najdôležitejšia vec je jeho zdravie. Musíme útočiť od začiatku, čo robíme aj inokedy, a dúfam, že vyhráme 3:0."

Tréner AC Massimiliano Allegri nemôže rátať s Mariom Balotellim, ktorý už hral v tejto sezóne LM v drese anglického majstra Manchester City. Chýbať mu bude aj zranený Giampaolo Pazzini, dôvodom je mikrofraktúra lýtkovej kosti. Taliansky reprezentant sa zranil počas piatkovej generálky na FCB v ligovom zápase s FC Janov (2:0), pričom niekoľko minút predtým zaznamenal prvý gól svojho tímu. Útok "rossoneri" tak povedie Stephan El Shaarawy, ktorý je momentálne v dobrej forme. "Vieme, že v Barcelone budeme musieť hrať ešte lepšie ako v prvom zápase doma," povedal Allegri. V podobnom duchu sa vyjadril aj obranca Kevin Constant, ktorý proti Janovu videl červenú kartu: "Dobre vieme, že to bude odlišný zápas ako v Miláne. Vedieme 2:0, no nebudeme tam brániť a chceme hrať na víťazstvo. Budú stále držať loptu, no keď ju získame, musíme hrať a snažiť sa streliť gól. Nemôžeme podceniť najlepší tím na svete."

Jedna štatistika je na strane Kataláncov, ktorí v pohárovej Európe doma neprehrali viac ako tri roky. AC Miláno Španieli vyradili vo štvrťfinále v minulej sezóne, a aj v semifinále LM 2005/2006. Druhá štatistika hovorí, že ešte nikdy nikto v osemfinále nezmazal manko najmenej dvoch gólov v odvete vtedy, keď na ihrisku súpera nestrelil gól. Najväčší obrat v novodobej LM predviedli hráči Deportiva La Coruňa, ktorí vo štvrťfinále LM 2003/2004 prehrali práve na San Sire s AC Miláno 1:4, doma však slávne triumfovali 4:0.

Víkendový ligový triumf Schalke nad majstrom z Dortmundu, inak už istým štvrťfinalistom tejto edície LM, dobre naladil tím kouča Jensa Kellera do odvety s Galatasaray. Bundesligista ho ale zaplatil stratou dôležitého kanoniera Klaasa-Jana Huntelaara z Holandska. Ten si poranil väzy v kolene a mimo bude niekoľko týždňov, hoci operácia mu nehrozí. "Zaslúžená výhra nad majstrom sa nepritrafí každý deň a bol to balzam na dušu. Zdvihne nám to guráž pred ďalšími úlohami, ktoré sú pred nami. Zápas s Galatasaray síce bude odlišný, ale som si istý, že si náš súboj s Dortmundom všimli aj v Turecku. Verím, že zvládneme aj tento krok," povedal športový riaditeľ Gelsenkirchenu Horst Heldt. Schalke je spolu s Juventusom a Dortmundom v tejto sezóne jediný tím, ktorý ešte neprehral. Chýbať mu bude aj suspendovaný stredopoliar Jermaine Jones.

Turecký šampión a líder tamojšej Süper Lig prekvapujúco v ligovej generálke prehral s Genclerbirligi doma 0:1, keď ofenzívna hviezda Didier Drogba z Pobrežia Slonoviny zahodil penaltu. Charizmatický tréner Fatih Terim po zápase jeho hráčov vyzval, aby sa spamätali a zomkli. "Musíme sa zomknúť. Už viac nechcem vidieť takýto výkon, tobôž proti Schalke," vyjadril sa pre miestne médiá Terim. Ten sa môže spoľahnúť na veľkú ofenzívnu silu tria Wesley Sneijder, Drogba a vo forme hrajúceho Buraka Yilmaza. Špeciálnu príchuť bude mať duel pre hosťujúceho Hamita Altintopa, ktorý štyri roky pôsobil v Schalke. Atmosféra v hľadisku bude aj na strane hostí, keďže v Gelsenkirchene žije veľká turecká komunita a jej príslušníci dychtivo kupovali vstupenky na zápas. Podľa tureckých médií hráči Galatasary nastúpia v tričkách s logom podporujúcim kandidatúru Istanbulu na OH 2020.

odvety osemfinále LM 2012/2013, utorok 12. marca (20.45 h):
FC Barcelona - AC Miláno
/prvý zápas: 0:2, rozhoduje: Viktor Kassai (Maď.)/
pravdepodobné zostavy:
Barcelona: Pinto - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fabregas - Pedro, Messi, Iniesta
Miláno: Abbiati - De Sciglio, Yepes, Zapata, Constant - Ambrosini, Montolivo, Muntari - Niang, Prince-Boateng - El Shaarawy

Schalke 04 Gelsenkirchen - Galatasaray Istanbul
/prvý zápas: 1:1, rozhoduje Jonas Eriksson (Švéd.)/
pravdepodobné zostavy:
Schalke: Hildebrand - Učida, Höwedes, Matip, Kolasinač - Farfan, Höger, Neutstädter, 31-Julian Draxler, 9-Michel Bastos - Huntelaar
Galatasaray: Muslera - Sarioglu, Kaya, Nounkeu, Riera - Hamit Altintop, Melo, Inan, Sneijder - Yilmaz, Drogba



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies