Fatah a Hamas sa dohodli: Pásmo Gazy povedie palestínska vláda národnej jednoty

NETKY.SK • 25 September 2014, 16:48 • 2 min
Fatah a Hamas sa dohodli: Pásmo Gazy povedie palestínska vláda národnej jednoty

KÁHIRA - Konkurenčné palestínske frakcie Hamas a Fatah dnes dosiahli dohodu, podľa ktorej vláda národnej jednoty na čele s prezidentom Mahmúdom Abbásom prevezme kontrolu nad pásom Gazy. Reportérom v Káhire to povedali vyjednávači na zmierovacích rozhovoroch, ktoré sprostredkoval Egypt.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Predstavitelia Fatahu a Hamasu sa zišli v Káhire, aby prekonali svoje názorové nezhody a dohodli sa na postupe pre rokovania s Izraelom, zamýšľané koncom októbra.
     

Prímerie v pásme Gazy, ktoré v auguste uzavrel Izrael s Palestínčanmi, obsahuje podmienku, že civilnú správu v Gaze prevezme od Hamasu Abbásova palestínska samospráva. Avšak spor, ktorý vyvolalo rozhodnutie palestínskej samosprávy nevyplatiť mzdy zamestnancom verejnej správy v pásme Gazy, vyvolal veľké napätie medzi oboma hlavnými palestínskymi frakciami.
     

Vedúci delegácie Fatahu Azzám al-Ahmad dnes v Káhire povedal, že "všetci civilní zamestnanci budú platení vládou národnej jednoty, pretože sú všetci Palestínčania a je to vláda všetkých Palestínčanov".
     

Podpredseda politbyra Hamasu Músá Abú Marzúk ho doplnil. Dodal, že zodpovednosť za kontrolu nad hraničnými priechodmi do pásma Gazy, čo bol ďalší sporný bod, prevezme OSN spoločne s vládou národnej jednoty.
     

"OSN sa dohodne s Izraelom a vládou národnej jednoty na tom, ako budú prevádzkované tieto hraničné priechody," povedal. O hraničnom priechode Rafah, ktorý spája Gazu s Egyptom, podľa jeho vyjadrenia nerokovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies