Farnosť v Šali zbiera financie na opravu takmer storočného organu

NETKY.SK • 11 Júl 2023, 11:15 • 2 min
Farnosť v Šali zbiera financie na opravu takmer storočného organu

ŠAĽA - Farnosť v Šali chce opraviť takmer storočný organ vo farskom Kostole svätej Margity Antiochijskej.

slovakia

left justify in out

Miestna farnosť začala s prvými zbierkami. Doteraz sa jej podarilo vyzbierať vyše 15.773 eur. Na opravu bude potrebné získať približne 80.000 eur, skonštatoval dekan Peter Nagy. Súčasný organ postavila firma Rieger v roku 1929. Je minimálne druhým alebo tretím v poradí od postavenia kostola. Predošlé nie sú zdokumentované. 

"Autor predošlého organu tiež nie je známy. Podľa niekoľkých použitých drevených píšťal z tohto organa sa však domnievame, že išlo o nástroj z dielne Pažických z Rajca. Táto dielňa však pre tento kostol žiaden nástroj nepostavila, takže je možná aj verzia s prenesením nástroja z inej lokality," povedal Nagy s tým, že organ postavený v roku 1929 bol úplnou novostavbou.

 

Zatiaľ posledné opravy organa sa uskutočnili okolo roku 1968 a v roku 2017. Aktuálne je v zlom technickom stave. Nefungujú niektoré registre a poškodené sú aj niektoré píšťaly. Zároveň je vysoko znečistený, značne rozintonovaný a rozladený. Podľa slov dekana je nástroj síce v hrateľnom stave, avšak vo veľmi obmedzenej miere.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: www.rksala.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies