NASA predstavila inteligentné rukavice

NETKY.SK • 12 November 2019, 16:19 • 2 min
NASA predstavila inteligentné rukavice

USA - NASA v spolupráci s inštitútom SETI predstavila špeciálne „inteligentné rukavice“, ktoré umožnia astronautom používať a ovládať drony aj vo vesmíre.

slovakia

left justify in out

Technológia každým dňom napreduje, vďaka čomu dokážeme aj veci, o ktorých sme doteraz len snívali. Drony sa stali bežnou „hračkou“, ktorú dokážu ovládať nie len dospelí, ale aj deti. Doteraz sa využívali na zábavu, točenie videí, fotenie, ale slúžili aj na dôležitejšie účely ako meranie pozemkov, sledovanie ohrozených druhov zvierat a podobne.

 

img

 

Inteligentné rukavice

NASA v spolupráci s inštitútom SETI predstavila špeciálne „inteligentné rukavice“, ktoré umožnia astronautom používať a ovládať drony aj vo vesmíre. Táto rukavica má v sebe zabudovaný mikroovládač, ktorý zachytáva aj ten najmenší pohyb prstov a rúk. Vďaka citlivému senzoru dokážu astronauti dostať dron presne tam, kam potrebujú.

 

Rukavice sú kompatibilné s najnovším dizajnom skafandrov NASA. Cieľom dizajnérov bolo zvýšiť pohodlie astronautov a efektivitu ich práce počas skúmania Mesiaca a Marsu.

 

img

 

Využitie rukavice

Inteligentná rukavica je prototypom novej technológie, ktorá má astronautom umožniť bezdrôtové ovládanie širokej škály strojov vrátane robotov a dronov. Táto technológia uvoľňuje ruky astronautov a umožňuje im plniť viac úloh pri skúmaní planét či Mesiaca.

 

"S inteligentnou rukavicou by astronauti mohli ľahko ovládať celý rad robotických prostriedkov a zefektívniť vedecké a prieskumné operácie na Mesiaci, na Marse či iných misiách," vyjadril sa Pascal Lee, planetárny vedec nštitútu SETI a inštitútu Mars, riaditeľ projektu NASA Haughton-Mars vo výskumnom stredisku NASA Ames.

 

img

 

Rukavica bola vyvinutá firmou Ntention, ktorú vedie skupina študentov z Nórskej univerzity vedy a techniky v Trondheime. Pôvodne mala slúžiť na ovládanie dronov na Zemi, následne však technológiu adaptovali na použitie vo vesmíre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona