Facebook roky nechával milióny hesiel používateľov čitateľných pre svojich zamestnancov

NETKY.SK • 23 Marec 2019, 07:36 • 2 min
Facebook roky nechával milióny hesiel používateľov čitateľných pre svojich zamestnancov

SAN FRANCISCO - Americká spoločnosť Facebook, prevádzkujúca rovnomennú sociálnu sieť, roky nechávala stovky miliónov hesiel používateľov ako čitateľné pre svojich zamestnancov. Firma to priznala vo štvrtok. Ukladaním hesiel vo forme čitateľného textu Facebook porušil základnú prax počítačovej bezpečnosti. Táto prax totiž vyžaduje, aby organizácie a internetové stránky ukladali heslá v zakódovanej forme.

slovakia

left justify in out

"Neexistuje opodstatnený dôvod, prečo by niekto v organizácii, najmä takej veľkej ako Facebook, potreboval prístup k heslám používateľov vo forme čitateľného textu," povedal expert na kybernetickú bezpečnosť Andrei Barysevich z internetovej technologickej spoločnosti Recorded Future. Facebook uviedol, že neexistuje dôkaz, že by jeho zamestnanci prístup k týmto údajom zneužili. Firma dodala, že heslá boli uložené na interných serveroch, ku ktorým nikto z vonku nemohol mať prístup. Niektorí experti však aj tak navrhli, aby si používatelia svoje heslá zmenili.

Podľa bezpečnostného blogu KrebsOnSecurity nechránených možno bolo zhruba 600 mil. hesiel používateľov Facebooku. Spoločnosť Facebook na blogu uviedla, že pravdepodobne upozorní "stovky miliónov" používateľov verzie Facebook Lite, milióny používateľov Facebooku a desaťtisíce používateľov Instagramu, že ich heslá boli uložené ako čitateľný text.

 

obrazok


Facebook konštatoval, že problém zistil v januári. Výskumník v oblasti bezpečnosti Brian Krebs však napísal, že v niektorých prípadoch boli heslá v čitateľnej forme ukladané od roku 2012. Verzia Facebook Lite, ktorá je určená pre ľudí so staršími telefónmi alebo s pomalým pripojením na internet, funguje od roku 2015 a Facebook kúpil Instagram v roku 2012.

 

Facebook je sociálna sieť, ktorú spustili dňa 4. februára 2004 Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz a Chris Hughes počas štúdia na Harvardovej univerzite. Zuckerberg ho spustil zo svojej internátnej izby. Naprogramovanie mu údajne trvalo menej ako dva týždne. Za taký istý čas ho začala využívať polovica školy, preto ho rozšíril na americké univerzity Yale a Stanford. Neskôr bol prístup otvorený pre všetkých používateľov s univerzitnou e-mailovou adresou (.edu, .ac.uk,...). Od 27. februára 2006 sa začali do systému pripájať niektoré veľké spoločnosti a od 11. augusta 2006 sa môže pripojiť ktokoľvek starší ako 12 rokov. Používatelia sa môžu pripájať na rôzne sociálne siete, napríklad v rámci jednej školy, firmy alebo geografickej lokácie. To umožňuje ľahšie vyhľadávanie jednotlivých osôb. Začiatkom marca 2009 bola oficiálne spustená aj slovenská verzia Facebooku. Na jeho lokalizácii do slovenčiny sa podieľajú stovky dobrovoľníkov.

 

obrazok

 

V dnešnej dobe slúži Facebook najmä na komunikáciu, nadväzovanie priateľstiev a zdieľanie fotografií a videí. V polovici roku 2006 mal už 7 miliónov členov. Lákavý bol pre rôzne veľké spoločnosti ako Microsoft, Yahoo! alebo Viacom. Yahoo! dokonca za Facebook ponúklo 1 miliardu dolárov. K 30. septembru 2014 mal Facebook 1,35 miliardy aktívnych používateľov za mesiac a je dostupný skoro na celom svete. Jeho hlavný konkurent MySpace, donedávna neohroziteľná jednotka na trhu s počtom používateľov nad 100 miliónov, stratil svoju pozíciu v roku 2008. Facebook vstúpil na burzu 18. mája 2012. Trhová hodnota sociálnej siete Facebook prekročila 26. augusta 2013 hranicu 100 miliárd dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies