AKTUALIZOVANÉ: Bývalý šéf daniarov sa dnes na NAKA priznal k viacerým veciam!

NETKY.SK • 26 August 2021, 09:19 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Bývalý šéf daniarov sa dnes na NAKA priznal k viacerým veciam!

BRATISLAVA - NAKA dnes vypočúva Františka Imreczeho. Je podozrivý z korumpovania štátnych zákaziek.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 26. augusta 15:58

 

Bývalý šéf Finančnej správy (FS) SR František Imrecze dnes vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) v kauze Mýtnik. Pred vyšetrovateľmi sa priznal k viacerým chybám, ktoré urobil počas riadenia úradu. 

 

Necíti sa ako udavač

Odmieta však, že by ho niekto na výpovede navádzal. Deklaroval, že zodpovedal všetky otázky orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a vypovedal o všetkých skutkoch tak, ako si ich pamätá.

 

Tvrdí, že pre spoluprácu s OČTK sa rozhodol na základe viacerých okolností. O svoj život sa podľa vlastných slov neobáva.

 

"Vyhodnocujem to tak, že som urobil chyby v pozícii prezidenta FS. Je mi to ľúto. Aj toto uvedomenie prispelo k môjmu rozhodnutiu, že spolupracovať s OČTK je správne," priznal.

 

Podľa vlastných slov sa necíti ako udavač. Deklaroval, že o všetkých skutkoch vypovedal tak, ako ich zažil, ako si ich pamätá a ako ich vníma v čase, keď o nich vypovedá.

 

"Odpovedal som, verím detailne, na všetky otázky OČTK," dodal s tým, že sa nechce bližšie vyjadrovať vzhľadom na neverejnosť konania, aby neohrozil vyšetrovanie. 

 

Súvisiaci článok: Vážne priznanie Daniela Čecha v kauze Mýtnik 3!

 

Ovplyvňovanie výpovedí vylúčil

Imrecze nechcel povedať, či počas štvrtkového výsluchu vysvetlil niektoré nezrovnalosti s inými výpoveďami. Za svojimi tvrdeniami si stojí.

 

Na otázku, či ho vyšetrovatelia navádzali na konkrétne odpovede, odpovedal, že niečo také nezažil. "Mňa nikto nikdy na nič nenavádzal," podčiarkol.

 

V súvislosti s podmienkami vo väzbe dodal, že ho nikto netýral. "Na človeka, ktorý predtým nikdy nemal problém so zákonom, je to veľký psychický tlak, to môžem potvrdiť," doplnil.

 

Prečítajte si tiež: Bývalý štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc ostáva za mrežami

 

Kauza Mýtnik 3

Bývalý šéf FS bol 30. júla prepustený z väzby. Stíhaný je za pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a iné trestné činy. Čelí aj obvineniu z nedávnej policajnej akcie Mýtnik 3, keď bolo z korupčnej trestnej činnosti obvinených dovedna osem osôb.

 

NAKA vypočula Imreczeho aj v prípade kauzy Mýtnik 3, kedy sa mali korumpovať štátne zákazky. V tomto prípade už boli vypočutí viacerí svedkovia. Na NAKA si predvolali aj  guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého ministra financií Petra Kažimíra. 

 

Kajúcnici totiž vypovedajú o úplatkoch, ktoré mali smerovať práve ku Kažimírovi a k bývalému štátnemu tajomníkovi Radkovi Kurucovi.

 

V súvislosti so štátnym tajomníkom sa spomína meno súčasného šéfa opozičnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. V poslednom Mýtniku NAKA obvinila aj veľkopodnikateľa Miroslava Výboha, ktorý sa ale aktuálne stále zdržiava mimo Slovenska.

 

Prečítajte si tiež: Peter Pellegrini reaguje na podozrenia z korupcie. Skutok sa nestal, tvrdí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies