Fabius : Francúzsko vníma ústretovosť Ruska v Sýrii

NETKY.SK • 19 November 2015, 09:43 • 2 min
Fabius : Francúzsko vníma ústretovosť Ruska v Sýrii

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes naznačil istú otvorenosť Ruska v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktorej pozície v Sýrii začali bombardovať ruské lietadlá.

slovakia

left justify in out

"Je tu istá otvorenosť Rusov, ak to tak možno povedať," vyhlásil dnes Fabius vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter a opäť zdôraznil, že "treba spojiť sily proti IS".

 

Rusko bolo doteraz terčom kritiky Západu a sýrskej opozície za to, že jeho lietadlá v Sýrii útočia aj na pozície povstalcov bojujúcich na strane umiernenej a Západom financovanej opozície. Moskva tieto obvinenia odmieta a opakovane vyzýva vypracovať zoznam povstaleckých skupín v Sýrii, ktoré treba považovať za teroristické. Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada označuje za teroristov všetky protivládne povstalecké zoskupenia.

 

Krátko po atentátoch v Paríži z 13. novembra francúzski politici vo svojich prejavoch a reakciách upozorňovali na nutnosť spojiť sily v boji proti IS a vytvoriť jednotnú koalíciu. Uviedol to aj prezident Francois Hollande, ktorý v pondelok vo Versailles v prejave k francúzskemu Kongresu avizoval, že sa v nasledujúcich dňoch stretne s prezidentmi USA a Ruska Barackom Obamom a Vladimirom Putinom, aby našli spoločnú stratégiu postupu v Sýrii a ťaženia proti IS.

 

"Potrebujeme spoločný postup všetkých tých, ktorí bojujú proti terorizmu," zdôraznil Hollande s tým, že Sýria sa stala jednou z najväčších zdrojov terorizmu vo svete.

 

Na vytvorenie jednotnej medzinárodnej koalície na boj proti IS vyzval aj bývalý francúzsky prezident a vodca francúzskych republikánov Nicolas Sarkozy. "Musíme vyvodiť dôsledky zo situácie v Sýrii. V snahe zničiť Dáiš potrebujeme každého, aj Rusov," zdôraznil Sarkozy, ktorý v nedeľu po stretnutí s Hollandom vyhlásil, že v Sýrii by nemali byť dve koalície - jedna pod vedením USA a druhá ruská.

 

Obe tieto koalície deklarujú, že ich cieľom je zničenie IS, ale na jeho splnenie používajú rozdielne metódy a rozdielny je aj nich názor na spôsob, ako ozbrojený konflikt v Sýrii ukončiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies