F1: V kórejskej premiére úradoval dážď a Alonso, Španiel novým lídrom

NETKY.SK • 25 Október 2010, 07:33 • 2 min
F1: V kórejskej premiére úradoval dážď a Alonso, Španiel novým lídrom

F1: V kórejskej premiére úradoval dážď a Alonso, Španiel novým lídrom

slovakia

left justify in out

img

Víťazom historicky prvých pretekov formuly 1 v Kórejskej republike, ktoré sprevádzala nepriazeň počasia, sa stal Fernando Alonso. Na 55-kolovom novom okruhu v Yeongame preťal 29-ročný španielsky pilot v službách stajne Ferrari cieľovú čiaru v čase 2:48:20,810 h. Za ním finišovali Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a Alonsov brazílsky tímový kolega Felipe Massa. Alonso zaknihoval v Kórei svoje 26. víťazstvo v kariére (5. v prebiehajúcej sezóne) a dostal sa na vedúcu priečku klasifikácie jazdcov so ziskom 231 bodov. Druhý Austrálčan Mark Webber ich má na konte 220, nasleduje Hamilton s 210.
      Veľká cena Kórei poriadne zdramatizovala situáciu v boji o majstrovský titul. Po 17. podujatí sezóny prepustil Alonsovi pozíciu na výslní Webber, ktorý krátko po reštarte pretekov v 19. kole narazil do bariér. Alonso tak má našliapnuté za ziskom tretieho titulu, predošlé dva získal vo farbách Renaultu (2005 a 2006). Seriál efjednotky sa rýchlym tempom blíži k záveru. Siedmeho novembra je na programe VC Brazílie (18.00 h SELČ). Záver sezóny kráľovnej motošportu sa uskutoční o týždeň neskôr 14. novembra v Abú Zabí.
      V Yeongame počas celého víkendu úradovala príroda. Tá sa, žiaľ, najviac "vyšantila" v nedeľňajších hlavných pretekoch. Silný dážď najskôr spôsobil nevinné 10-minútové čakanie na štart. Po ňom sa však na novom a mimoriadne šmykľavom asfalte tvorili stojace "jazierka vody" a k tejto nástrahe sa pridala slabá viditeľnosť. Traťoví maršali nemali čo riešiť a už po troch kolách nezmyselného krúženia za safety car celkom logicky preteky prerušili. Piloti s týmto krokom vyjadrili súhlas - za všetkých prehovoril do tímovej vysielačky Alonso: "Toto sú najhoršie podmienky, v akých som počas kariéry jazdil. Je to absolútne nemožné..." Nasledovalo čakanie na zlepšenie podmienok, intenzita dažďa však utíchla až po takmer hodine. Napokon sa reštart pretekov uskutočnil o 9.05 SELČ, lenže monoposty mohli znova krúžiť iba za bezpečnostným vozidlom, pretože trať nasiaknutá vodou bola stále nebezpečná.
      Naozajstný festival jazdeckých schopností ponúkli aktéri od 18. kola, keď sa na trati po odchode safety car začalo s predbiehaním. Manévre si však takmer vôbec neužil doterajší líder šampionátu Webber. Austrálčan prišiel o 2. miesto z kvalifikácie, keď po "hodinách" ťukol do bariér a pri cúvaní nešťastne narazil do Rosberga, čím poškodil monopost do takej miery, že s ním nebolo možné pokračovať v ďalšom priebehu. Po tejto havárii sa na trati opäť objavilo safety car, ktorého výjazd využili viacerí pretekári na návštevu boxov. Po uprataní úlomkov z Webberovho monopostu sa začalo s predbiehaním v 24. kole. Nemec Michael Schumacher potvrdil, že mokrá trať mu dokonale vyhovuje. Z 9. miesta v kvalifikácii sa šplhal nahor, v 27. kole si od Jensona Buttona "vzal" piatu priečku. V 33. kole vymenil pneumatiky líder pretekov Vettel, rovnako aj v tom čase druhý Alonso, ktorého však pre problémy v boxoch vystriedal na "striebornej" pozícii Hamilton. Divokú a neúčelnú jazdu predvádzal Jenson Button, pred ktorého sa súperi dostávali ako nôž cez maslo. Úradujúci šampión sa zbadal až na 15. mieste a bodové chúťky si musel nechať zájsť. V 46. kole prišiel kľúčový okamih pretekov, keď virtuálneho lídra klasifikácie Vettela zradil vážny technický problém a z jeho monopostu vyšľahli plamene. Nemcovo spomalenie využil Alonso, ktorý svojho soka poľahky predbehol. V útrobách depa talianskej stajne z Maranella vypukla obrovská radosť a Alonso si v záverečných siedmich kolách už bezmála 15-sekundový náskok ustrážil. Naopak, Red Bull prišiel v Yeongame o obe figúrky a s nimi o drahocenné body.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies