F1: Russell viedol takmer celý závod, no potom sa všetko zosypalo

NETKY.SK • 7 December 2020, 17:15 • 2 min
F1: Russell viedol takmer celý závod, no potom sa všetko zosypalo

Mohol to byť rozprávkový víkend pre Georgea Russella. Jazdec Williamsu sa počas uplynulého víkendu obliekol do overallu Mercedesu, pretože Lewis Hamilton dostal koronavírus. Kto by takúto možnosť nevyužil, najmä ak ide o monopost 7-násobného šampióna F1.

slovakia

left justify in out

Rýchly od prvých metrov

Všetky oči sa preto počas víkendu v Bahrajne upriamili predovšetkým na mladého Brita. Svojej neľahkej úlohy sa nakoniec zhostil veľmi slušne.  Už počas tréningov sa ukázalo, že s rýchlejším monopostom, akým Mercedes oproti Williamsu rozhodne je, si veľmi dobre rozumie. V sobotu to potvrdil aj v kvalifikácii, kde nakoniec skončil druhý za kolegom zo stajne Valtterim Bottasom len o 26 tisícin.

 

img

 

Koniec dvoch favoritov 

Chuť si však mladý Brit napravil hneď po štarte nedeľňajšej VC. Už v prvej zákrute sa zaradil na prvé miesto a takmer celý závod si kontroloval svoju pozíciu. V úvode preteku sa však odohrala dráma, ktorá vyradila Maxa Verstappena (Red Bull Racing), Charlesa Leclerca (Ferrari) a Sergio Peréz (Racing Point) musel zamieriť do boxov.

 

 

Smola pre Holanďana

Leclerc bol až veľmi optimistický a nedobrzdil do zákruty. Chytil Perézov zadok monopostu a Verstappen sa bohužiaľ nemal ako tejto kolízii vyhnúť. Skončil na štrku a následne vo zvodidlách.

 

"Miserere" Ferrari 

Prvá zastávka v boxoxch prebehla takmer u všetkých v pohode, až na Ferrari. Tí mali na starosti už len jedného pilota, keďže druhý skončil hneď v prvom kole. Vettelovi však nedokázali na prvý raz dotiahnuť maticu a tak u svojich mechanikov pobudol dlhšie ako chcel. Mechanici ho navyše vypustili LTT, pretože sa takmer zrazil s Alfou Romeo.

 

 

Výjazd safety car všetko zmenil 

Už to vyzeralo, že Russell si ide za jednoznačným víťazstvom v pretekoch, no prišla nehoda Jacka Aitkena, mimochodom náhradníka vo Williamse práve za Russella. Na výjazde z poslednej zákruty bol príliš široký, chytil štrk, roztočil sa a predným krídlom chytil bariéru. Následne sa mu odtrhlo a na trať vyšiel safety car.

 

 

Nepochopená stratégia v Mercedese 

Doteraz ešte nie je známe, prečo Mercedes spravil to, čo spravil. Na výmenu povolala stajňa obidvoch svojich pilotov, a tu to celé začalo. Russell ešte v pohode vyšiel, no pre Bottasa neboli pripravené gumy. Nakoniec musel ostať na tých istých. Russellovi následne do vysielačky zahlásili, že má obuté Bottasove pneumatiky a musí ísť do boxov. Keďže na trati bolo safety car, Russell sa vrátil až na 15. miesto. Bottas sa po zmätkoch v boxoch zaradil na 5. miesto.

 

 

Prečo mal Russell problém po prezutí?

Každá jedna pneumatika má pred pretekmi svoje identifikačné číslo, ktoré prináleží len jednému monopostu. Z tohto dôvodou sa nemôžu meniť pneumatiky ani v rámci tímových jazdcov. Russellovi teda obuli Bottasove gumy a musel sa ís prezuť, inak by bol diskvalifikovaný.

 

Neočakávané víťazstvo

Bola to neskutočná chyba Mercedesu, ktorý tak prišiel o jasné double. Z víťazstva sa napokon radoval po prvýkrát vo svojej kariére Sergio Peréz na Racing Pointe. Ten bol po prvom kole na poslednom mieste, pretože bol súčasťou spomínaného incidentu. Leclerc ho nabral zozadu a musel ísť na výmenu pneumatík. Mercedesy skončili napokon len na 7. a 8. priečke. Bottas sa totiž so svojimi ojzdenými gumami prepadol ešte v poli o dve priečky.

 

 

Čaká nás posledný víkend 

Istým šampiónom pre aktuálnu sezónu je už Lewis Hamilton a pohár konštuktérov vyhrala stajňa Mercedes 6-krát v rade. Do konca sezóny nás čaká ešte jeden zavod. Pôjde sa už tento víkend v Abú Dhabí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies