Extrémne mrazy sužujú celú Európu

NETKY.SK • 1 Február 2012, 14:30 • 2 min
Extrémne mrazy sužujú celú Európu

Extrémne mrazy sužujú celú Európu

slovakia

left justify in out

img

Už na 43 sa zvýšil počet obetí pretrvávajúcich extrémne nízkych teplôt na Ukrajine za uplynulých päť dní. Väčšinou išlo o bezdomovcov, keďže 28 z nich našli na uliciach, siedmich doma a ôsmi zomreli počas poskytovania zdravotníckej pomoci.
      Ako ďalej informovalo v Kyjeve tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie, v nemocniciach ležia stovky osôb s problémami spôsobenými podchladením a s omrzlinami.
      Iba od utorka poskytli na verejných priestranstvách, v špeciálnych stanovištiach pomoci teplú stravu a nápoje bezplatne okolo 7500 ľuďom. K dispozícii sú vyhrievané stany pre bezdomovcov.
      Teploty v hlavnom meste Kyjev i v ďalších lokalitách krajiny klesli v uplynulých dňoch už pod hranicu mínus 30 stupňov Celzia. Školy a škôlky pre silné mrazy zatvorili. 
      Podľa odborníkov ide o najmrazivejšie počasie, ktoré postsovietsku republiku zasiahlo za minulých šesť rokov.

Ďalších šesť životov vyhaslo v uplynulých 24 hodinách v dôsledku mrazivého počasia v Rumunsku. Celkový počet tamojších obetí súčasnej vlny extrémneho počasia v balkánskej krajine sa tak zvýšil už na 14. Informovalo o tom dnes v Bukurešti ministerstvo zdravotníctva.
      V centre hlavného mesta krajiny spôsobujú mrazy značné problémy aj pri zásobovaní teplom. V noci nadnes tam vypadlo kúrenie vo viacerých obytných objektoch, pretože poklesol tlak v rozvodoch. Premiér Emil Boc v reakcii ubezpečil, že išlo o technické problémy a že zásobovanie Rumunska zemným plynom je zabezpečené.
      Rumunský teplotný rekord tejto zimnej sezóny namerali dnes v skorých ranných hodinách v mestečku Intorsura Buzaului v rumunských Karpatoch, kde ortuť teplomerov klesla na 32 stupňov Celzia pod nulou.
Pretrvávajúce extrémne mrazy si v Poľsku vyžiadali len od utorka ďalších sedem životov, ďalšie dve osoby zomreli v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým.
      Od štvrtka, keď krajinu zasiahla vlna mimoriadne nízkych teplôt, prišlo v Poľsku o život už najmenej 22 ľudí, vyplýva z informácií tamojšieho ministerstva vnútra a policajných zdrojov.
      Prízemné teploty na severovýchode krajiny poklesli dnes v skorých ranných hodinách na 21 stupňov pod bod mrazu. Aj v hlavnom meste krajiny Varšave namerali dnes ráno mínus 18 stupňov Celzia. "Najteplejšie" bolo v prímorskom Štetíne, kde zaznamenali iba 12-stupňový mráz.
      Meteorológovia však varujú, že to ešte nie je maximum súčasnej vlny mrazov, ktorá by mala kulminovať v nasledujúcich 48 hodinách, keď nočné teploty môžu dosiahnuť až mínus 30 a denné mínus 20 stupňov Celzia.
      V Poľsku platia aj naďalej mimoriadne bezpečnostné opatrenia, cieľom ktorých je pomoc bezdomovcom, ako aj starším osamelo žijúcim osobám. Vo viacerých mestách sa ľudia budú môcť ohriať pri improvizovaných zariadeniach s tuhým palivom na zastávkach MHD.
      Rezort vnútra využíva permanentne médiá, aby žiadal občanov o pomoc pre všetkých, ktorí sú na ňu odkázaní. Na solidaritu vyzval krajanov aj minister práce a sociálnych vecí.
      Vlna mrazov môže viesť ku komplikáciám aj v súvislosti so stavebnými prácami, ktoré prebiehajú vzhľadom na snahu zlepšiť infraštruktúru pred blížiacim sa futbalovým Euro v Poľsku a na Ukrajine. Tak sa napríklad vo Varšave intenzívne pracuje na staveniskách nového metra a novej regionálnej železničnej stanice. Vodovody a rozvody tepla v dôsledku stavebných prác zostávajú totiž odkryté a môžu pri extrémnych teplotách popraskať podobne, ako sa to stalo v uplynulých dňoch nielen v hlavnom meste krajiny, ale aj viacerých vidieckych lokalitách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies