Župan Juraj Droba otvorene o Arrive a problémoch v doprave

NETKY.SK • 15 December 2021, 10:49 • 2 min
Župan Juraj Droba otvorene o Arrive a problémoch v doprave

Situácia pre cestujúcich, ktorí čakajú na spoje celé hodiny, je priam katastrofická. Spoločnosť Arriva však nevyrokovala s bývalým autodopravcom Slovak Lines vôbec nič, a tak sa do toho obul bratislavský župan Juraj Droba.

slovakia

left justify in out

Arriva musí znášať pokuty vo výške 30- tisíc eur za deň, preto je tlak na vyriešenie situácie veľký. Droba prezradil portálu cas.sk, že v určitých bodoch došlo k dohode, no cestujúci si ešte budú na plynulú medzimestskú dopravu musieť počkať.  

 

img

 

Čo môžu ľudia očakávať po Novom roku?

 

Najrýchlejšie riešenie by podľa Drobu bolo, keby sa obaja dopravcovia dohodli. Potom by bolo možné zabezpečiť požadovanú obslužnosť kraja. "Nakoniec nám dopravcovia oznámili, že sa v technických rokovaniach nedohodli, takže Arriva bude musieť zabezpečiť všetko sama. V pondelok sme mali stretnutie so spoločnosťou Arriva, kde sme nastolili viacero požiadaviek," povedal Droba.

 

Vysvetlil, že na prvom mieste požadujú vyriešenie dopravy v okresoch Senec a Pezinok, kde je obslužnosť najnižšia. Na druhom mieste je posilnenie zákazníckeho telefonického centra, lebo cestovné poriadky sa menia každý deň.

 

"Tretím bodom rokovania bol plán, ktorý nám Arriva predstavila v nábore vodičov. Dopravca už oznámil, že predlžuje náborový príspevok vo výške 3 500 eur do konca roka. Vodičov oslovujú zo Slovak Lines, z iných krajov a zo zahraničia. Keďže ide aj o tretie krajiny, proces trvá aj mesiace."

 

img

 

Nastane zmena verejného obstarávania?

 

Droba priznal, že problém je aj v pravidlách verejného obstarávania, pretože súťaž bola vyhlásená už v apríli minulého roku. To mal byť dostatočne dlhý čas. Podľa neho námietky a obštrukcie počas obstarávania situáciu úplne skomplikovali a celú súťaž predĺžili na neuveriteľných 19 mesiacov.

 

"To je tak dlho, že zostal veľmi krátky čas na prípravu. Preto združenie samosprávnych krajov SK 8 požaduje, aby sa posilnili právomoci verejných obstarávateľov. Žiaľ, pri súčasných pravidlách sú obyvatelia aj samosprávy rukojemníkmi."

 

Droba si stojí za tvrdením, že župný tím pripravil súťaž špičkovo.

 

"Naše argumenty napokon potvrdili aj odborníci z Úradu pre verejné obstarávanie. Realita ukázala, že problémom nie je cena, ale nedostatok vodičov." Spomenul, že aj vinou námietok a obštrukcií zo strany Slovak Lines trvala súťaž až 19 mesiacov.

 

Situácia je podľa neho úplne katastrofálna a je veľmi nahnevaný.

 

"Toto je prvýkrát, čo zaznamenávame na Slovensku takýto masívny výpadok verejnej dopravy. Je to aj preto, lebo sa v žiadnom kraji ešte nemenil dopravca. Pred vyše dvadsiatimi rokmi bola Slovenská autobusová doprava (SAD) rozdelená do menších podnikov a všetky boli sprivatizované. Doteraz sa vždy dopravca vyberal priamo bez súťaže."

 

Kto nahradí škodu tým, ktorí cestovali mnohokrát taxíkmi?

 

Podľa Drobu bude cestujúcim, ktorým spoj meškal, alebo nebol vypravený, kompenzované cestovné.

 

"Takisto sme sa dohodli s dopravcom, že uhradí obciam náklady na autobusy, ktoré si zabezpečili vo vlastnej réžii." Rokovania sa podľa neho posúvajú, ale trvá to príliš dlho.

 

img

 

Dôjde k vyhláseniu havarijného stavu?

 

"Nie je tu nikto, kto by vedel dopravu v takomto objeme zabezpečiť. Bavíme sa o bezmála dvoch tisíckach spojoch denne. Vodiči Slovak Lines dostali výpovede k 14. novembru, takže ani tento dopravca by to už nezvládol. Problém s vodičmi má veľké množstvo dopravných spoločností. Takáto situácia je aj v iných krajoch aj štátoch."

 

Výpoveď zmluvy s Arrivou je podľa Drobu úplne krajné riešenie, pretože prímestská doprava by bola ochromená na niekoľko mesiacov. Museli by zaobstarať nového dopravcu a žiadny pripravený na trhu neexistuje. "Verím však, že v januári alebo vo februári bude tento problém vyriešený."

 

Možno vás zaujme: Ako sa vyrieši situácia prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies