Exšéfa WADA neprekvapili zistenia o ruskom dopingu, Reedie sa bráni

NETKY.SK • 11 November 2015, 12:40 • 2 min
Exšéfa WADA neprekvapili zistenia o ruskom dopingu, Reedie sa bráni

MELBOURNE - Bývalý prezident Svetovej antidopingovej agentúry John Fahey nie je prekvapený najnovšími zisteniami WADA, podľa ktorých existuje v ruskej atletike systematické užívanie zakázaných podporných látok. Sedemdesiatročný Novozélanďan už počas svojho pôsobenia na čele organizácie poukazoval na slabý prístup ruskej strany pri "lapaní" dopingových hriešnikov.

slovakia

left justify in out

"Správa WADA ma neprekvapila. Počas môjho úradovania sme mali Rusko pod konštantným drobnohľadom. Vždy sme mali dojem, že nerobia dostatočné antidopingové opatrenia. Zverejnená správa svedčí o tom, že sa situácia ešte zhoršila," povedal pre Reuters Fahey, podľa ktorého WADA pravidelne naznačovala svoje obavy ohľadom Ruska Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV).

 

Súčasný šéf WADA Craig Reedie v tejto súvislosti odmietol tvrdenia, že bol príliš zhovievavý voči Rusku. "Kategoricky odmietam názory, že som bol 'mäkký' voči Rusku. Z pondelkovej správy je to jasne vidno," citovala agentúra dpa slová Reedieho. Britské médiá priniesli v lete informáciu, podľa ktorej mal britský funkcionár poslať v apríli ruskému ministerstvu športu mailovú správu, v ktorej upokojoval ruskú stranu, aby nemala obavy pri vyšetrovaní dopingových obvinení a krytia pozitívnych nálezov ruských atlétov. "Ten súkromný email som poslal až po tom, čo ministerstvo nadobudlo dojem, že WADA na Rusko útočí. Ruský minister športu akceptoval a vedel, že antidopingová agentúra si odvedie svoju prácu," dodal Reedie.

 

Podľa správy WADA systematické užívanie zakázaných podporných látok v ruskej atletike riadia a regulujú štátni úradníci. Rusi podľa nej zároveň účelovo manipulujú s dopingovými vzorkami a pozitívne testy likvidujú či modifikujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies