Exprimátor Prešova je chorý, pojednávanie v kauze subvenčného podvodu odročili

NETKY.SK • 10 Február 2016, 11:32 • 2 min
Exprimátor Prešova je chorý, pojednávanie v kauze subvenčného podvodu odročili

BRATISLAVA – Senát Najvyššieho súdu SR dnes nerozhodol v prípade exprimátora Prešova Milana Benča, ktorý je obžalovaný z prípravy subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

slovakia

left justify in out

Zdravotný stav mu dnes nedovolil prísť do Bratislavy na pojednávanie, exprimátor sa ale chce vyjadriť k tejto kauze pred senátom Najvyššieho súdu SR. Predsedníčka senátu preto pojednávanie odročila na 2. marca. Kauza súvisí s projektom priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské, na ktorý chcelo mesto získať v roku 2005 nenávratnú dotáciu z eurofondov a tiež od štátu. Celková suma príspevku bola 7,6 milióna eur.


Vo februári 2013 Špecializovaný trestný súd odsúdil Milana B. na päť rokov, voči rozsudku sa odvolal. Najvyšší súd v lete 2014 rozsudok zrušil a prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu. Ten v novembri 2014 opäť odsúdil Milana B. na trest päť rokov vo väznici s minimálnym stupňom stráženia.

 

Podľa obžaloby exprimátor ako štatutár mesta v žiadosti o poskytnutie dotácie nedal agentúre SARIO niektoré povinné údaje. Hlavným problémom podľa prokuratúry bolo, že do času podpísania zmluvy mesto nezískalo podstatný podiel vo firme, ktorá park mala spravovať. V žalobe sa exprimátorovi vyčíta aj situácia s pozemkami, na ktorých mal park stáť.

 

V čase žiadosti mesto nemalo uzavretú nájomnú zmluvu na najmenej 15 rokov po skončení budovania projektu. Exprimátor nepredložil dodatok zmluvy, podľa ktorej mesto prišlo o predkupné právo, ktoré prešlo na vtedy súkromnú IPZ Prešov. Prokurátor na súde tvrdil, že cieľom konania exprimátora bolo zabezpečiť neoprávnenú výhodu pre súkromnú firmu, pričom finančný príspevok bol určený verejnému sektoru.


Exprimátor odmieta, že by spáchal subvenčný podvod. Na súde sa bránil, že on nepodával žiadosť o príspevok, ale zastupiteľstvo schválilo, že v prípade projektu priemyselného parku bude mesto mandátne zastupovať spomínaná firma. Pre týždenník Trend v minulosti tiež uviedol, že prišla za ním príslušná vedúca, "opýtal som sa, či je to v poriadku, či je to kompletné, či to môžem podpísať. Povedala áno. Hotovo“. Vraj tam boli zmluvy k pozemkom, ktoré nezaručovali mestu istotu, ale to mi vyčítajú veci, ktoré mali posúdiť vedúci pracovníci na úrade, uviedol na svoju obranu exprimátor pre Trend.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies