Explózia v ruskej bani si vyžiadala niekoľko mŕtvych. Pod zemou uviazli desiatky baníkov

NETKY.SK • 25 November 2021, 13:09 • 2 min
Explózia v ruskej bani si vyžiadala niekoľko mŕtvych. Pod zemou uviazli desiatky baníkov

MOSKVA - Explózia a následný požiar nastali v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri. Celkovo sa v bani v čase zadymenia nachádzalo 285 ľudí, pričom záchranári evakuovali 239 z nich.

slovakia

left justify in out

Nešťastie si zatiaľ vyžiadalo 11 mŕtvych a 43 zranených, ktorí sa otrávili oxidom uhoľnatým. S odvolaním sa na oznámenie gubernátora Kemerovskej oblasti Sergeja Civiľova o tom informovala agentúra TASS. Podľa Civiľova sú najmenej 4 zranení vo vážnom stave, približuje agentúra AP. Podľa Federálnej služby pre dohľad v oblasti ekológie, technológií a využívania jadrovej energie (Rostechnadzor) došlo k výbuchu v bani Listviažnaja ležiacej pri meste Belov. Jeho príčinou mohlo byť vznietenie uhoľného prachu vo vetracej štôlni. 

 

img

 

Ako uvádza agentúra AFP, podľa posledných informácií v bani uviazlo 46 baníkov. Banskí záchranári nevedia, kde sa nachádzajú, ale predpokladajú, že sa na povrch snažia dostať vlastnými silami, uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na ministerstvo pre mimoriadne situácie. Prípad vyšetruje príslušná prokuratúra.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Slovenskí politici reagujú na haváriu autobusu v Bulharsku. Cestujúci povedal, čo sa stalo

 

Civiľov vo videu na sociálnej sieti Telegram povedal, že s uviaznutými baníkmi v podzemí sa im nedarí nadviazať komunikáciu. "Nie je tam hustý dym, takže budeme dúfať, že tam nie sú žiadne plamene," povedal s tým, že vetracie systémy bane fungujúHovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že prezident Vladimir Putin vyjadril hlbokú sústrasť rodinám obetí. Miestni vyšetrovatelia uviedli, že dym sa šíril v bani vo štvrtok okolo 08:35  miestneho času (02:35 SEČ). V tej istej bani došlo k tragédii aj v roku 2004, keď tam po výbuchu metánu zahynulo 13 ľudí. V roku 1981 si tam explózia vyžiadala 5 ľudských životov, píšu podľa AFP ruské médiá.

 

img

 

Možno vás zaujme: VIDEO: V centre Paríža vypukol požiar. Zasahuje vyše 100 hasičov

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies