Explózia v Bagdade: Po výbuchu trhaviny v aute zahynulo 21 ľudí

NETKY.SK • 30 Apríl 2016, 12:31 • 2 min
Explózia v Bagdade: Po výbuchu trhaviny v aute zahynulo 21 ľudí

BAGDAD - Najmenej 21 ľudí dnes zahynulo a ďalších 42 utrpelo zranenia v juhovýchodnej časti irackého hlavného mesta Bagdad pri výbuchu trhaviny uloženej v automobile.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnej polície bol atentát namierený proti civilistom - šiitským pútnikom uberajúcim sa do mešity v štvrti Kázimíja na severe metropoly. Iné iracké bezpečnostné zdroje však uviedli, že útok zasiahol trhovisko na voľnom priestranstve.

 

Agentúra AP píše, že oba zdroje bezprostredne nebolo možné porovnať z hľadiska presnosti ich údajov. Policajní predstavitelia hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, keďže nemajú povolenie komunikovať s médiami.

Očakáva sa, že v priebehu nasledujúcich dní prídu peši z celého Iraku do mešity imáma Músá al-Kázima tisícky šiitských pútnikov, aby si pripomenuli výročie smrti tohto duchovného žijúceho v 8. storočí.

 

K zodpovednosti za dnešný útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. K podobným útokom na šiitských pútnikov a civilistov na bagdadských šiitských predmestiach sa však v nedávnej minulosti väčšinou hlásila džihádistická sunnitská skupina Islamský štát.

 

K rozdeleniu mohamedánov na šiitov a sunnitov došlo v 7. storočí. Jeho príčinou bola nástupnícka otázka vo vedení moslimskej obce po smrti proroka Mohameda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies